Коледни сладкиши – бързо, лесно, вкусно, сладко!

2
965
Добави коментар
biomall
biomall

Да ни е сладко на Коледа с коледни сладкиши

Ако искате да приготвите десерт за Коледа, то това е Вашата статия. Тук ще намерите няколко интересни рецепти, с които ще можете да приготвите ярки и вкусни десерти за коледните празници. Освен оригинални, те са и с тематично оформление. Направете вкусен и красив десерт за коледната вечер и всички новогодишни празници с нашите рецепти и впечатлете близките си!

Трюфели – домашни бонбони за чай

Възхитителни бонбони са шоколадовите домашни трюфели. Правят се лесно и са с достъпни за всяка домакиня съставки.

Тези саморъчно направени бонбони може да приготвите както за празник, така и за всеки друг ден, когато Ви се прииска да почерпите близките вкъщи с нещо вкусно.

С тази рецепта ще получите 10 порции, а времето за приготвяне на трюфелите е 30 минути.

Съставки:

75 гр краве масло
6 с.л. какао
7 с.л. захар
75 мл вода
400 гр сухо мляко

Начин на приготвяне:

Към водата добавете захарта и поставете съда на котлона. Нека покипи добре 3 минути, след което премахнете разтвора от огъня. Към него добавете маслото, какаото и разбъркайте добре. Остана да добавите сухото мляко и да разбъркате много добре сместа. Покрийте съда със сместа с кухненско фолио и го оставете в хладилника за 30 минути. Извадете сместа и с ръце направете бонбони. Формата може да бъде по Ваше желание. Накрая поръсете всеки бонбон с какао. Тези бонбони се правят лесно и са много вкусни.

Вълшебен коледен козунак Панетоне

Възхитителен вкус и с много тържествен вид. Нежна мекота и аромати. Получават се 12 порции и се приготвя 180 минути.

Съставки:

2 яйца
3 жълтъка
200 гр затоплено до 37 градуса мляко
150 гр захар
150 гр ванилова захар
11 гр (1 пакетче) бързодействаща мая
125 гр краве масло на стайна температура
700 гр пресято брашно
Щипка сол
300 гр сухи плодове (бели и черни стафиди, сушени боровинки) – накиснете ги на предния ден в силен чай и ароматен алкохол
100 гр едро смлени ядки (бадеми и лешници, като предварително трябва да се изсушат във фурна за 10 минути на 140 градуса)

Начин на приготвяне:

Накиснете маята в млякото и ги оставете настрани.  Яйцата, жълтъците, захарта и солта разбийте до пяна с миксер. Превключете на ниска степен и на тънка струйка излейте млякото с маята. След това умесете тестото 5 минути, а после добавете на части мекото масло и продължете да месите до еднородна смес и гладкост без да има блясък от маслото по тестото (още около 5-7 минути). Нежно преместете тестото в намаслена купа, покрийте с намокрена с гореща вода кърпа и поставете съда на топло място за един час.

Може да загреете фурната до 50 градуса, да я изключите и да сложите съда там, като вратата на фурната трябва да оставите открехната.

Подсушете добре предварително накиснатите сушени плодове и си смесете с ядките и две лъжици брашно.

Тестото поставете на леко набрашнена повърхност, разтегнете го с ръце и изсипете 1/3 от плънката върху него. Съберете краищата на тестото (все едно искате да скриете плънката) и отново го разтеглете. Изсипете още 1/3 от сместа от ядки и сухи плодове и повторете процедурата. По този начин внимателно смесете цялата плънка с тестото.

Обърнете тестото още един-два пъти, за да може плънката да се разпредели равномерно. След това го разделете на две части.

Двете части на козунака намажете с масло и нежно обсипете с брашно, като премахнете излишното брашно. Поставете тестото във форма за печене, покрийте го с кърпа и го оставете да престои и да се надигне за около 40-50 минути.

След това поставете тестото в нагрята на 180 градуса фурма за 45-60 минути. 10 минути след като сте го оставили във фурната, сложете отгоре алуминиево фолио или може да използвате пергамент, за да не загори козунакът и да се изпече равномерно. След 45 минути проверете дали е готово, като забодете надълбоко клечка за зъби. Ако след като я извадите от козунака, клечката е суха, значи той е готов.

Оставете леко да изстине и вече може да го ядете с наслада без угризения на съвестта!

Коледен щолен с извара

Сега ще Ви помогнем да изпечете щолен с извара без мая, който е много популярен в Германия и по вкус и аромат не отстъпва по нищо на този, в който има мая, а се прави много по-лесно. Порциите са 12, а времето за приготвянето му е 105 минути.

Съставки:

350 гр стафиди
60 мл ром или коняк
200+75 гр краве масло
500 гр брашно
1 бакпулвер
150 гр захар
2 с.л. ванилова захар
2 яйца
250 гр извара
250 гр млени бадеми
200 гр захаросани плодове
Бадемов аромат
Щипка сол
1 ч.л. подправки (карамфил, джинджифил, кардамон, индийско орехче, канела)
Кора от 1 портокал
Пудра захар

Как се приготвя?

Стафидите се накисват в рома/коняка. Тестото се смесва с всички съставки, освен захаросаните плодове, стафидите, 75 гр масло и пудрата захар. В тестото се слагат стафидите и захаросаните плодове и се оформят щолени. Фурната се загрява предварително 220 градуса. При поставянето на сместа във фурната, градусите се намаляват до 140. Когато стане готов се полива с разтопено масло и пудра захар.

Бързи сладки за Коледа и Нова година Флорентинки

Купувате сладки от магазина? Направете си ги сами! Полезно, вкусно, витаминно, бързо! Ще имате 12 порции сладки за 20 минути.

Съставки:

150 гр сухи и захаросани плодове
100 гр бадеми
50 гр други ядки – по вкус
½ чаша брашно
50 гр краве масло
1/3 чаша захар
2 с.л. разтопен мед или кленов/царевичен/кайсиев, от шипки или от манго сироп
¼ чаша сметана
100 гр черен. бял шоколад за украсата

Как се приготвя?

И така, започваме. Цялата работа е 20 минути. Получават се около 30-40 сладки. Зависи колко големи ще ги правите.

Фурната да е на 180 градуса. Ще Ви трябва една голяма тава, покрита с хартия за печене. Не се маже!

Нарежете сухите плодове на кубчета. Смесете ги с ядките и брашното. В тенджера маслото, меда/сиропа, захарта и сметаната нагрейте като ги разбърквате, докато маслото и захарта не се разтопят и не видите мехурчета от кипене.

Махнете от огъня и веднага излейте тази смес в сместа със сухите плодове, като бъркате с дървена лъжица.

С чаена лъжичка взимайте от сместа и си помагайте с още една чаена лъжичка, за да слагате все още неизпечените сладки в тавата, като оставяте разстояние между тях около 1.5-2 см.

Печете 7-10 минути до златист цвят, извадете сладките и заедно с хартията за печене ги преместете на решетка, за да изстинат.