СпейсЕкс показа първата сглобена и готова за полет ракета Фолкън Хеви!

1
315
Добави коментар
redbul80
redbul80

Свръхтежката ракета на СпейсЕкс „Фолкън Хеви“ е наистина внушителна. Photo credit : SpaceX

20 декември 2017 г. 16:50 ч.

Светослав Александров. СпейсЕкс няма да успее да изстреля ракетата си „Фолкън Хеви“ тази година, но въпреки това успя да я сглоби и покаже за пръв път! Само по себе си това събитие е достатъчно важно, за да заслужава да бъде отразено в новините. За пръв път от десетилетия насам е създадена истинска свръхтежка ракета!

Днес в семейството на тежкотоварните ракети причисляваме носители като „Протон“, „Ариана 5“, „Делта 4 Хеви“. Ракети от този тип могат да извеждат между 20 и 50 тона в околоземна орбита. Но много отдавна не е имало ракета, която да може да вдигне над 50 тона в орбита – т.нар. свръхтежка ракета. В историята е имало само три такива ракетни семейства – семейството на ракетата „Сатурн 5“, извеждала през 60-те и 70-те години към Луната пилотираните кораби „Аполо“, с товароподемност от 140 тона до ниска околоземна орбита. Другото е семейството на ракетата „Енергия“ с товароподемност до 100 тона в ниска околоземна орбита, извеждала совалката „Буран“ и военния апарат „Полюс“ през 80-те години. Третото е семейството на ракетата „Н1“, създадена през 60-те години за лунната програма на СССР, но никога не е осъществила успешен полет – всичките четири старта са завършили с провал.

„Фолкън Хеви“ е едва четвъртото създадено семейство свръхтежки ракети в историята на човечеството. Една ракета „Фолкън Хеви“ ще може да извежда в околоземна орбита до 64.8 тона полезен товар, към Марс – 16.8 тона и към Плутон – 3.5 тона.

Днес живеем в епоха, в която правителствата не желаят да дават милиарди долари за пилотирани междупланетни експедиции. Трудно би могло да се построи нова свръхтежка ракета… но компания СпейсЕкс е успяла да го направи! Ето как: използвайки възвращаемата си ракетна технология. Двата странични ускорителя на „Фолкън Хеви“ всъщност представляват върнати на Земята степени на „Фолкън 9“, успешно осъществили първоначалната си мисия.

Сглобената ракета „Фолкън Хеви“ има мощна първа степен с 27 двигателя:

Ракетата „Фолкън Хеви“, погледната отдолу. Photo credit : SpaceX

През следващите дни и месеци СпейсЕкс ще изведе ракетата „Фолкън Хеви“ на стартовата площадка, провеждайки наземни изпитания, които ще кулминират със статично запалване. Ако всичко мине наред, свръхтежката ракета може да излети още през януари на 2018 година.

Понеже това ще е първият й полет, самият Илон Мъск не очаква той да завърши с успех. От много дълги години никой не е разработвал свръхтежка ракета. Критерият за успех на Мъск би бил „Фолкън Хеви“ да успее да се отдалечи достатъчно от стартовата площадка преди евентуално да се взриви. Но ако случайно успее, „Фолкън Хеви“ ще се опита да изпрати на път към Марс някакъв не много скъп полезен товар – като например старата кола „Тесла“ на Илон Мъск, който може да служи вместо баласт.

Когато някой ден „Фолкън Хеви“ се докаже като успешна, СпейсЕкс планира с нея да изстреля пилотирания кораб „Драгън 2“ на траектория към Луната. Има заявки за туристи, които са готови да си платят за такова пътешествие.

Източник: Туитър акаунтът на Илон Мъск

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/