„Мишлен“ даде звезда на улична готвачка в Тайланд | Temaonline.bg

1
410
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Екипирана със скиорски очила, които я пазят от пръски гореща мазнина и са нейна запазена марка, тайландската майстор готвачка Джей Фай се е надвесила над два шуштящи тигана уок, а туристи от цял свят се тълпят на тричасови опашки пред скромната й улична закусвалня.

Омлетите с раци на 72-годишната специалистка отдавна са популярни сред местните ценители, но нейният „ресторант” се изстреля към световна слава за една нощ, след като миналия месец Джей Фай получи една звезда в първия пътеводител за ресторанти в Банкок.

Бившата шивачка Джей още свиква с шемета на славата и с медиите, завладели нейната кухня на открито в стария квартал на Банкок. „Има предимства и недостатъци”, казва Джей докато слага съставките в уок тиган и обяснява, че няма време за истинско интервю.

„Лошото е, че съм изтощена…А и правителството иска да рекламирам Тайланд. Струва ми се, че нямам избор”, казва Джей.
 

Тя беше помолена да отиде в крайбрежния град Хуа Хин по време на международен тенис турнир този уикенд, където ще научи „първите ракети” да правят нейния прочут омлет с раци и тайландската супа Том юм кунг.

„Няма да се продам заради тези два дни”, каза унило готвачката и добави, че дори ще обмисли дали да не се откаже от звездата на „Мишлен”, ако това ще й позволи да се върне към нормалния си ритъм.
 

Всяко отклонение от графика е свързано със загуби за бизнеса на Джей Фай, чийто вдъхновен начин на приготвяне на ястията – бурна дейност от хвърлянето на шепи морски дарове в тигана до сервирането на готовата храна, е една от главните атракции.

Нейните порции ХХL с раци и кралски скариди също привличат, макар че ястията са много по-скъпи от средната за храна, предлагана на улицата, и тръгват от 20 долара нагоре.

Непретенциозната закусвалня, която има и места на закрито, е единственото улично заведение сред 17-те ресторанта в Банкок, които получиха звезди на 6 декември, когато „Мишлен” представи първия си пътеводител за столицата на Тайланд.

 

„Мишлен” включва в класацията си само ресторанти с установен адрес, затова много известни крайпътни сергии в Тайланд остават извън нея. Междувременно властите се опитват да махнат готвачите, които работят на улицата, и да ги направят част от организирани пазари.

Джей Фай е чувала за марката „Мишлен”, но не знаела, че производителите на автомобилни гуми имат нещо общо с готвенето.

Тя не е първият призьор, усетил бремето от прилива на постоянно внимание, който върви заедно със звездата на „Мишлен”.

През септември майстор готвач в Южна Франция, който има 3 звезди, каза, че иска да му ги отнемат, защото е подложен на „огромно напрежение”, за да отговаря всекидневно на очакваните от него стандарти.

Но колегите на Джей Фай не се тревожат за нея.

„Те я достатъчно силна. Никога не се разболява”, каза помощникът й Кунг, който работи за нея от 10 години.