Безпилотен самолет с водородна горивна клетка постави рекорд за продължителност на полета

28
Добави коментар
speeva
speeva

October 18, 2009

През изминалата седмица „Ion Tiger“ – безпилотен самолет, задвижван с водородна горивна клетка, създаден от Naval Research Laboratory, постави рекорд за продължителност на полета по време на тестови изпитания – той беше във въздуха цели 23 часа и 17 минути.

Освен че горивната клетка е супер ефективна, системата му за задвижване е изключително безшумна – още едно предимство пред традиционните двигатели. Освен това клетката е с много ниско тегло – целият самолет тежи едва 17 килограма.

Горивната клетка е с мощност 550 W или 0,75 конски сили, тя е четири пъти по-ефективна от ДВГ със същата мощност и осигурява 7 пъти повече енергия от батерия със същото тегло.

Какво означава този рекорд? Според    Тreehugger това означава, че флотата си е намерила нова играчка, според  Sciencedaily новите безпилотни самолети ще могат да осъществяват мисии на по-големи разстояния, да правят по-малко излитания и приземявания, за да свършат определена работа – изобщо имат достатъчно предимства.

Според нас този рекорд потвърждава, че горивните клетки с водород не са отпаднали от групата на чистите опции за транспорта, както и че водородът, като гориво на бъдещето, не е напълно изключен и ще има място в заместването на изкопаемите горива и традиционните двигатели с вътрешно горене.

Био на автора: Севдалина Пеева:Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: авиация, водород, водородни горивни клетки, Транспорт

Автор: Севдалина Пеева