Топ тенденции в здравословното хранене през 2018 година

1
286
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

През отиващата си 2017 г. загрижените за доброто си здраве хора поглъщаха смути след смути, придържаха се към флекситарианство, разчитаха на ориз от карфиол и ферментирали храни. Новата 2018 г. ще пристигне със собствен „набор“ от тенденции в здравословното хранене, пише в. „Дейли експрес“.

 Някои от очакваните течения, свързани със здравето и храненето, са откровено необичайни, други са подкрепени от науката, отбелязват наблюдателите.

И така, за какво да се оглеждаме и ослушваме през 2018?

Пребиотици

Тъкмо когато хората се научиха да правят разлика между кимчи и комбуча, ще им се наложи да се справят с излизащите на сцената пребиотици, които трябва да разграничат от пробиотиците.

Пребиотиците са несмилаеми хранителни фибри, които стимулират растежа на „добрите“ бактерии, които обитават дебелото черво и се борят с „лошите“. За разлика от тях пробиотиците представляват живи бактерии, които са полезни за храносмилателната система.

Европейски гастроентеролози прогнозират, че 2018 г. ще бъде годината на пребиотиците. За набавянето им експертите препоръчват консумацията на две порции плодове и пет порции зеленчуци дневно.

Сред пребиотичните храни са чесънът, лукът, празът, аспержите, киселото зеле.

Брезова вода

Придобилата популярност кокосова вода през 2018 г. ще „отстъпи“ на брезовата. Напитката е богата на витамин С, полезна е за кожата и действа благоприятно срещу акне, и освен това помага за прочистването на черния дроб от токсини, за облекчаване на артритни болки и срещу задържане на вода и подуване.

Веганство

Безмесното хранене се очаква да привлече още повече поддръжници през новата година, благодарение на никнещите като гъби ресторанти и заведения за бързо хранене, предлагащи менюта без животински продукти.

Изключване на захарта

Захарта, нарочена за главен виновник за преждевременно стареене и широка талия, се очаква да бъде изключена от менюто на все повече хора през 2018 г.

„Причината е, че най-после се събуждаме и осъзнаваме всевъзможните вреди, които ни нанася захарта – хроничен хормонален дисбаланс, лоша кожа, нервност, стрес, депресия, безсъние, диабет“, отбелязват натуропати от сайта The Naturalista.

Специалистите прогнозират, че загрижените за доброто си здраве хора ще се ориентират към неподсладените млека от ядки, изцяло зелените смутита, чистия черен шоколад. Експертите вещаят и близкия край на смятаните за здравословни заместители на захарта като агаве, стевия и сироп от фурми.

Нутритарианство

Персонализираното хранене е подкрепено от науката. Изследвания през последните години са установили, че начинът, по който човешкото тяло реагира на определени храни, е строго индивидуален.

През тази година се очаква тази тенденция да се наложи още по-масово благодарение на нутритарианството или спазването на нутритарианска диета.

„Това означава създаване на персонализиран режим, насочен към чревните бактерии, ноотропиците – вещества, които подобряват когнитивните функции, и изготвен според личните хранителни изисквания или предпочитания“, обяснява Ана-Кари Гунд, мениджър на спа Raison d’Etre.

Терминът нутритарианец е „изкован“ от д-р Джоуел Фърман и включва спазването на хранителен режим, увеличаващ в най-голяма степен приема на витамини, минерали, антиоксиданти и фитохимикали.

При спазването на този режим се набляга на консумацията на зелени листни зеленчуци, невъглехидратни зеленчуци, като чушки и патладжани, плодове, бобови растения и ядки.

Кафе от гъби

Скорошно изследване установи, че гъбите могат да се окажат мощно оръжие в борбата срещу деменцията. Очаква се следващата година гъбите, изобилстващи от мощни антиоксиданти, витамин D и витамини от В групата, да получат статута на „суперхрана“.

„Гъбите стават функционални. Това означава, че ще започнат да никнат на необичайни места. Очаквайте ги под формата на кафе, чай, здравословни напитки“, казва Дарън Бийл, основател на сайта MuscleFood.

Суперпрахове

От матча (зелен чай на прах) и мака до куркума и какао – очаква се 2018 г. да бъде годината не на суперхраните, а на суперпраховете.

„Ползите за здравето от т.нар. суперпрахове е документирана. Очаквайте догодина те да придобият задължителен статут и съответно бум в потреблението им“, казва Бийл.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е известен „спасител“ на хора, страдащи от диабет, и на застрашени от сърдечносъдови заболявания. Тенденцията е през 2018 г. той да се „преквалифицира“ от подправка за салата в съставка на газирани напитки.

 Адаптогени

Според специалистите, след като наскоро около тях настъпи здравословно оживление, се очаква адаптогените да се наложат като водеща тенденция догодина.

Адаптогените са естествени добавки, които помагат за контролиране на диабет и холестерол, и освен това противодействат на умората и стреса. Като такива през 2018 г. те ще заемат достойно място на рафта до популярните магнезий, цинк и витамини.