Какво трябва да знаем за работата на климатика през зимата?

15
303
Добави коментар
vimaxclima
vimaxclima

Какво трябва да знаем за работата на климатика през зимата?

Честита Нова Година, приятели!

 

Зимата не е никак лек сезон за климатиците и много хора доста се чудят какво се случва с климатика им, когато изведнъж започне да духа студено, да замръзва или да издава странни звуци. По този повод се опитахме да отговорим на най-често задаваните въпроси свързани с работата на климатика в режим на отопление.

 

 

Какво представлява „дефрост“ режима?

Функцията за размразяване или по-позната като „дефрост“ не е проблем с климатика, а негов режим, който има за цел да размрази топлообменника на външното тяло. Повече по темата може да прочетете тук. Целта на размразяването е да предпази климатика от получилия се скреж и лед през зимата. В своята същност това представлява автоматично превключване в режим на охлаждане, което води до затопляне на топлообменника и неговото размразяване.

 

 

Намаляване на мощността през зимата?

Ефективността на климатика е пряко зависима от външната температура. В зависимост от класа на машината при минусови температури може да се загуби до половината мощност. От клиентите това се забелязва като невъзможност на климатика да ги стопли, дори при зададени висока температура. За това ние препоръчваме, винаги когато избирате климатик за отопление да има аванс при мощността. Например, ако стаята Ви е 40 кв. избрали сте климатик, който се препоръчва за 40 кв. в режим на охлаждане и 37 кв. в режим на отопление, да вземете по-високата мощност, която ще е 47 кв. при охлаждане и 45 кв. при отопление – може да решите, че това е ненужно оскъпяване, но всъщност чрез този аванс, който давате на машината през зимата няма да имате проблем с отоплението и няма да останете на студено.

 

 

Какви звуци издава климатикът през зимата?

 

 

Защо климатикът замръзва през зимата?

Замръзването е характерно за всяка хладилна система, като това води до неефективната му работа. Замръзването при климатиците се получава заради образувалия се конденз от работата на климатика в режим на отопление. По ламелите се образува скреж и по този начин се влошава топлообмена между външното тяло и околната среда, като коефициентът  на полезно действие на климатика рязко спада.

 

 

Как да се справим с проблема с течащата вода от външното тяло през зимата?

През лятото проблемът с водата е решен благодарение гофрираната тръба, но през зимата тя трябва да бъде премахната, защото пречи на оттичането на водата и може да доведе до замръзване на дъното на климатика, което от своя страна да доведе до повишаване на шума и вибрациите, както и до евентуални сериозни повреди на компресора. За да бъде решен този проблем ние препоръчваме поставяне на кондензна вана още при извършването на монтажа на климатика, защото след това ще Ви струва доста скъпо поставянето ѝ. Кондензната вана дори може да бъде с подгряване, което Ви гарантира, че няма да имате никакви грижи с него през зимата. Повече за това защо им имате нужда от кондензна вана през зимата може да прочетете тук.

 

 

Трябва ли да изключваме климатика през зимата?

 

 

Кои са най-добрите настройки в режим на отопление?

 

Как да подготвим климатика за зимата – практични съвети.

 

 

Идеалните зимни климатици може да намерите на vimax.bg