Какво Причинява Нежеланата Пигментация на Кожата и Как да Третираме Проблема ?

3
280
Добави коментар
balniroklinet
balniroklinet

Неравномерната пигментация на кожата е често срещан проблем ,възникващ в резултат на неправилно функциониране на кожните клетки ,които отговарят за производството на меланин.Твърде голямото производство на това вещество предизвиква хиперпиментация ,вследствие на коет кожата потъмнява и променя цвета си.Ако производството на меланин е твърде малко ,се наблюдава обратния процес- депигментация /по-светли петна по кожата/.Основният фактор стимулиращ пигментацията ,е прекомерното излагане на слънце.

Дефицитът на витамин В 12 в организма и лошото или недостатъчно усвояване на хранителни вещества също допринасят за промяната на цвета на кожата.Други причинители на пигментация са хормоналният дисбаланс ,недохранването и наличието на инфекции.

тъмни петна по кожата

Често срещани кожни заболявания и нежелана пигментация 

Мелазма . 

Това е кожно заболяване ,характеризиращо се с тъмни петна /хиперпигментация главно на лицето/.Причината за разтройството не е известна .но изглежда е свързана с хормонални промени.Тя засяга по-често жени,отколкото мъже . Обикновено мелазмата засяга бременните жени.

Витилиго

Витилигото е кожно заболяване ,което води до загуба на пигментация .Областите на хипопигментация ,или загуба на цвят ,са бели петна по кожата.Витилиго обикновено се появява на места ,изложени на слънце -ръцете ,краката,лицето и устните.Витилиго може да се появи на всяка възраст ,но най-често засяга млади хора до 20 години.

Питириазис Алба 

псориазис

е често срещано кожно нарушение в пигментацията на кожата ,което се наблюдава предимно при малки деца и млади хора.Характеризира се с наличието на люспести, зачервени петна ,които се сливат със здравата кожа ,оставяйки хипопигментирани области.Питириазис обикновено засяга областта на лицето – бузите ,шията и гърдите.

Следвъзпалителна  Хиперпигментация

Постфламентозната хиперпигментация е често срещана и представлява потъмняване на кожата  в областта на предшестващо нараняване или възпаление.Лезиите могат да бъдат описани като неправилни ,тъмно пигментирани макули и петна.Продължителността е от месеци до години.Състояния като акне,псориазис и атопичен дерматит могат да доведат до появата на възпаление.

Как да се справим с проблема ?

Преди да се подложите на каквито и да е процедури,трябва да знаете ,че отстраняването на проблема  изисква постоянство и търпение.Също така няма гаранция ,че ще изчезне напълно,но може значително да подобрите състоянието на кожата си.Предлагаме ви две домашни маски ,които са предназначени за избистряне на тена и подобряване цялостното състояние на кожата

Маска с Лимон и Мед 

Необходимите са :

4 лъжици лимонов сок

4 супени лъжици домашен мед

Продуктите се смесват до получаване на хомогенна смес ,малко количество от която се нанася на засегнатите области.Лицето се покрива с топла кърпа за около 10-15 минути,след което се изплаква с хладка вода.

Маска с Аспирин

Маска с асприн и кисело мляко

Необходимите са :

1таблетка Аспирин

1 кафена чаша изцедено кисело мляко

Аспиринът се стрива на прах ,добавя се киселото мляко и се разбърква.Маската се нанася на лицето и се оставя да действа 10-15 минути.Отмива се с хладка вода. Прилага се вечер в продължение на един месец.

Препоръчително е след прилагането на която и да е маска да нанасяте продходящ за вашият тип кожа крем или тоник.Не забравяйте – ако искате да предотвратите задълбочаване на проблема с пигментацията ,използването на слънцезащитен продукт при всяко излагане на слънце е задължително .

И накрая един избелващ крем ,който помага срещу пигментации и лунички.

 

Как да изтрием Луничките в домашни Условия

 

Как се изтриват Луничките в Домашни Условия ?

 

Нови модели дантелени елегантни рокли за вашата …

Learn more

by by