Топ 10 най-красиви автомобили за 2017

15
289
Добави коментар
blacksnoopy
blacksnoopy

В края на всяка година и началото на следващата обикновено ставаме свидетели на различни топ 10 класации. Топ 10 най-популярни игри, най-популярни филми, топ събития и т.н. и т.н. В това видео ще се насочим към автомобилите, които излезнаха през изминалата 2017-та година и по-точно ще обърнем внимание на 10-те най-красиви. Разбира се красотата е нещо, което не може да се ограничи с точни правила, но все пак ще се опитам да съм максимално обективен. Важно е да се уточни че става дума само за външния дизайн на автомобила, а не за интериора и не съм обръщал внимание на специални модели и екзотични производители, от които са произведени ограничен брой автомобили.

В този списък става дума само за автомобили, които са представени през 2017-та, така че поради тази причина отпадат модели като Mercedes AMG GT-R, Alfa Romeo Guilia и прекрасния Ford GT, които са представени по-рано от 2017та година. В класацията не намери място и автомобил от по-малките класове, където е по-трудно на дизйнерите да им се остави повече свобода, но все пак VW Polo 6 генерация не изглежда зле.

Kia Stinger

Започваме с приятна изненада от малко неочаквано място. Kia представиха пет местният спортен седан Stinger, който раздвижва сегмент, в който традиционно преобладават европейски автомобилни шедьоври. Stinger GT е най-луксозният и най-бързият автомобил в историята на Kia като предлага 3.3-литров би-турбо V6 двигател с мощност 365 конски сили, 4х4 задвижване и 8-степенна автоматична скоростна кутия. Дизайнът е агресивен и спортен и се различава от стандартния за Kia по-нерисков, но и скучен дизайн. Stinger се предлага официално в България като базовите цени започват от 70 000 лв и стигат до 115 000 за най-мощния двигател.

Stinger-а е базиран на платформата на Hyundai Genesis, откъдето стигаме и до втория автомобил в нашия списък.

Genesis G70

Това е Genesis G70, чийто дизайн е създаден под ръководството на немския дизайнер Петер Шрайер, който пък е отговорник и за дизайна на Kia Stinger. G70 е третия седан в новосформираното семейство на Genesis, като е най-малкия от трите и неговата задача е да се изправи срещу BMW 3-та серия и Mercedes C-класа. Предлага се със същите двигатели и скоростна кутия като Stinger, но ускорението му от 0 до 100 е по-бързо, за 4.2 секунди спрямо 4.9 при Kia.

Lexus LS500

Докато сме на вълна седани и то такива, които са предназначени за американския пазар, нека да продължим с още два такива. Първият е петото поколение на Lexus LS, който се отличава с огромната си решетка отпред, която освен с размерите си, се отличава и с прекрасния си дизайн. Характерно за Lexus се набляга на хибридното задвижване, като за разлика от немските си конкуренти най-мощният двигател е едва 6-цилиндров, а не 8 или 12. Максималната мощност е 415 к.с, а скоростната кутия е 10-степенна.

Toyota Camry XV70

Със следващия автомобил в нашата класация отново оставаме в лагера на Toyota, но този път става за нещо по-скромно откъм технически характеристики. Става дума за последното, 8мо поколение на Toyota Camry, което въпреки своите предшественици с чичарски дизайн, изглежда доста добре. В предната част виждаме характерната напоследък огромна решетка, последвана от издължени фарове, но пък отзад положението не е толкова вълнуващо.

Audi A8

Продължаваме с последния седан в нашата класация и вече е време за нещо европейско. Става дума за четвъртото поколение на топ лимузината на Audi – A8. Въпреки че германският производител често е критикуван, че дизайна на моделите много си прилича, то със сигурност няма как да объркаш A8-цата с някоя обикновена A4-ка например. При А8-цата дизайнът не е нещо революционно и невиждано, но пък е еволюционен. Набляга се на елегантността и вниманието към детайлите, а не към нещо претруфено. Задницата е по-отличаваща се с линията на стоповете, която преминава над регистрационния номер. Откъм технически характеристики A8-цата разполага с 48-волтова електрическа система, която позволява при всяко от 4-те колела да има електрически мотор, който да се грижи за окачването и мека возия в купето. Системата е допълнена от камера, която анализира дупките по пътя и подготвя окачването още преди да е стигнало до дупката. Иначе топ двигателят е 6.0-литров би-турбо W12, познат ни от Bentley Bentayga.

Volvo XC40

Добре, стига седани, време е за един SUV. Категория, в която има много претенденти като Mazda CX5, Huindai Kona, BMW X3, Citroen C5 Aircross и Alfa Romeo Stelvio, който е модел от 2016-та и няма как да попадне в тази класация. Но все пак според мен Volvo XC40 се отличава и е едни гърди пред останалите. Да си призная честно бях малко скептичен към бъдещето на Volvo след като през 2009-та марката бе закупена от китайци, но следващитe години показаха, че Volvo продължава да показва добри модели. XC40 е най-малкия кросоувър в портфолито на Volvo и е позициониран под големи SUV-та XC90 и XC 60. Дизайнът му е прекрасен, особено с LED светлините, които преминават през средата на фаровете, като задницата не отстъпва по-дизайн и си има характерен чар, а не като повечето SUV-та, които изглеждат почти еднакви отзад. Моделчето се предлага с един бензинов и един дизелов двигател като мощностите им са съответно 244 и 187 к.с. Напълно достатъчно за ежедневно ползване. Харесва ми че Volvo не наблягат на мега спортен дизайн и маркетинг. Повечето хора искат стандартна добре изглеждаща машина, на която могат да разчитат, а не мега напомпан двигател с милиони конски сили.

Porsche 718 Boxster и Cayman GTS

И все пак нека вече да преминем към по-спортно ориентираните МПС-та. Започваме с Porsche Boxster и Cayman GTS, съвсем наскоро представени, в края на декември, спортни мъници, които са оборудвани с 2.5-литрови 4-цилиндрови двигателе с мощност от 361 к.с. Разликата между двата модела е че Boxster е роудстър, докато Cayman е купе. Особено красива е задната част на двата модела. Малката решетка с надписа Porsche, спойлера отгоре при купето, LED стоповете и двата ауспуха в средата. Синьото и жълтото седят прекрасно на тези модели, а джантите и въхдухопроводите са отлично допълнение към дизайна.

Ferrari Portofino

Как може да има класация за дизайн и да е фигурира името на Ferrari. Италианският производител тази година представи два нови модела, кабриолета Portofino и GT-то 812 Superfast. И двата модела си имат почитатели, но мисля че в крайна сметка по-скромното Portofino изглежда по-добре. 812 Superfast е с по-агресивен дизайн и по-спортно предназначение, докато Portofino-то е по-елегантно. То е предназначено да си свалиш покрива и да се наслаждаваш на прекрасните крайбрежни гледки. Въпреки че колко скромни могат да са 600 конски сили от 3.9-литров V8 и ускорение от 0 до 100 за 3.5 секунди. Ferrari са свършили страхотна работа с теглото на Portofino, което е значително по-малко от предшественика си California T. Например BMW 430 кабрио има два пъти по-малък двигател и тежи с 168 кг повече от Portofino-то. Разбира се и цените са доста различни, но това е друга тема.

McLaren 720S

Продължаваме с нещо по-агресивно. Най-новият суперкар от McLaren, които през последните няколко години не спират да бълват модели, които са атрактивни и сполучливи. McLaren 720S уж е разположен под ултиманивния звяр McLaren P1, но въпреки това ускорява до 100 километра в час за същото време, едва 2.8 секунди. Това е възможно благодарение на 710 конски сили и тегло от малко над 1400 кг. Дизайнът е значително подобрен спрямо предшественика 650S и характерните за McLaren високоразположени ауспуси отново са налични, но все пак задницата на P1 изглежда по-секси, въпреки че е модел представен през вече далечната 2012-та година.

Porsche 911 GT2 RS (991)

Последният автомобил, който е попаднал в класацията е истинска легенда. Той се произвежда от 55 години като в момента е актуално 7-мото му поколение. Става дума за Porsche 911, но не за каква и да е 911-ка, а за най-напомпаната, най-маниакалната версия, Porsche 911 GT2 от поколение 991. Този космически кораб бе представен през лятото и е абсолютна дивотия, ускорението от 0 до 100 км отнема 2.8 секунди и в момента този модел държи рекорда на Нюрбургринг, като отвява без проблеми Lamborghini Huracán Performante, Porsche 918 Spyder, Lamborghini Aventador, Dodge Viper и Nissan GT-R. Дизайнът определено се отличава от стандартния 911. Различни брони, джанти, въздухопроводи навсякъде и огромен спойлер, който да държи автомобила залепен за земята. Дизайнът със сигурност не е елегантен, но в тоди модел се залага на агресията.