Поведение след вадене на зъб

1
450
Добави коментар
blagovestv
blagovestv

Поведение след вадене на зъб

Какво да знаем и правим, за да сведем до минимум рисковете от възпаление, подуване, кървене и други усложнения.

Ако след екстракцията на зъб(изваждане на зъб) на раната не е поставен конец, то тя трябва да бъде пълна с кръвен съсирек, който е много важен за оздравяването. Действията ни трябва да са насочени към запазването на този съсирек вътре в раната.

Не изсмуквайте от раната и не ровете в нея, желателно е дори да не плюете.
Тютюнопушенето е абсолютно забранено в следващите 2-3 часа, а колкото повече издържите без цигари, толкова по-лесно ще заздравее раната.
Алкохол в деня на вадене е забранен. Кафе, кока кола, горещи напитки са нежелателни, а вода може да пиете най-рано след 2 часа.
Храна може да консумирате след като напълно премине ефекта от упойката, но не по-рано от 2 часа след манипулацията. Храната не трябва да е топла, изберете нещо по-меко и го яжте на здравата страна.
Вода за уста може да използвате в деня на операцията, но без да жабурите с нея. Просто да постои в устата Ви около раната. Ден – два след ваденето може да започнете активно да жабурите.
Не затопляйте раната и зоната около нея. Не се препоръчва горещ душ, а спането трябва да е на здравата страна, за да не затопляме зоната чрез възглавницата.  Желателно е главата да е на висока възглавница.
Възможно е налагането на студени компрес на почивки през около 15 мин с цел намаляване на евентуален постоперативен оток, но без да поставяте директно лед.
Оцветяването на слюнката в розово е нормално, но силно кървене от раната изисква намеса. Стиснете чиста кърпичка върху раната за 10-15 мин, ако не спре потърсете зъболекаря си.
През следващите ден –два избягвайте тежки физически натоварвания и много говорене.
Може да се появи известно подуване, но не би трябвало да има повишаване на телесната температура.
При поява на болка, можете да приемате обезболяващи, но без Аспирин. В следващите дни тя трябва да намалява, но ако се засилва с времето или се появи такава 3-4 дена след ваденето е необходимо да информирате и посетите Вашия стоматолог.
Ако Ви е предписан антибиотик, го вземайте стриктно, както е предписан.
Ако са Ви поставени конци, те трябва да се свалят 6-7 дена след интервенцията.