Почина актрисата Мариана Аламанчева

2
524
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

IN MEMORIAM
Почина актрисата Мариана Аламанчева
Позната е поколения български деца като Кака Мариана и 13 години води предаването „Сладкарница „Захарно петле“ заедно Бате Николай (Николай Николаев)

15 Януари 2018 17:54
0

принтирай

|

текст

Тъжната вест бе съобщена на страницата на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ във Фейсбук.“Отиде си една от най-интелигентните и фини актриси, отдали творческата си съдба на Сатиричния театър. Безкрайно женствена и мека, любимка на малки и големи, човек с нелека съдба, но с непреклонно чувство за достойнство…“, пишат от театъра.

„Ех, Мариана, Мариана… Почивай в мир! Дано душата ти намери покой!“, завършват колегите ѝ.

 

 

Аламанчева е родена на 23 май 1941 г. в София. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1964 г. в класа на професор Желчо Мандаджиев.

Тя е сред участниците в популярните мюзикъли на Българската национална телевизия „Криворазбраната цивилизация“ (1974) по класическата пиеса на Добри Войников и „Вражалец“ (1976) по Ст. Л. Костов.

13 години води предаването „Сладкарница „Захарно петле“ заедно Бате Николай (Николай Николаев). Тя е позната на зрителите като Кака Мариана.

Аламанчева е известна и с ролите си в киното във филми като „Два диоптъра далекогледство“ (1976), „Не си отивай!“ (1976), „Селянинът с колелото“ (1974), „Мъже в командировка“ (1969) и др.

През 2017 г. е отличена от Министерството на културата с почетно отличие „Златен век“ в категория „Звезда“.
 
На 12 юни 2017 Аламанчева преживя жестока трагедия. 38-годишната ѝ дъщеря Зорница се обеси в семейното жилище в София.