Как да изберем правилният домейн за сайта ни

1
301
Добави коментар
metalbeast
metalbeast

Домейнът е името на сайта, което се изписва в браузъра. Това казано по друг начин е адресът на сайта в интернет пространството. Изборът на домейн е от много голямо значение за бъдещият ни сайт, блог или пък онлайн магазин. Тъй като вече уточнихме какво е домейн, макар че вероятно знаете това, е време да напиша някой ред как да изберем подходящият такъв за сайта ни.

Съществуват толкова много сайтове, че потребителят вече трудно може да запомни домейна ни. Това е нещо, като многото фирми и различните им, а понякога и много близки имена. Т.е за да се откроим от конкурентите, трябва да се постараем да изберем запомнящо се име. Тук по отношение на домейните е важно да се отбележи, че не може да съвпадат с вече регистрирани такива. Това от своя страна ни налага да мислим доста при регистрирането на свободен домейн за бъдещия ни сайт или магазин. От друга страна е добре той да подсказва на потребителите за какво става въпрос в сайта. Разбира се, това не е задължително, можем да брандираме домейн, който няма никакъв смисъл като дума, или пък не подсказва каква е тематиката на сайта или магазина. Желателно е да се стремим да изберем кратко име, в което също така не се съдържат тирета, тъй като те затрудняват изписването и запомнянето на домейна от потребителите.

От друга страна, при положение че домейнът, който сме си избрали, не е свободен за регистрация, можем да потърсим дали той не е обявен някъде за продажба от човекът, който го е регистрирал.

Важно по отношение на избор на домейн е какво да бъде неговото разширение. Тук не бива да се подвеждаме от цената, тъй като за формирането ѝ има много други фактори, а не чисто пазарните, каквито влияят на повечето други продукти. Много по-важно е да сме наясно към каква аудитория ще бъде насочен сайтът, например ако имаме продукт, който ще продаваме само в България, то тогава домейнът е добре да бъде с регионалното разширение за страната ни – .bg. Ако ще правим блог, който ще има съдържание, което искаме да класираме в търсачките в различни държави, то тогава .com или .net например са много по-подходящи, отколкото локалните разширения. Вече има много нови разширения, които също можем да изберем ако пасват на тематиката на сайта ни.

Ако ни е трудно да измислим добър домейн за сайта или онлайн магазина, можем да погледнем в сайтовете и форумите, в които се продават регистрирани домейни. Тези домейни са регистрирани от хора, на които те не са им потрябвали в последствие или пък от хора, които умеят да измислят добри имена и съответно печелят от продажбата им. Един такъв добър български форум е domhomes.com, там се обсъждат домейни, продават се, както и има много информация по темата.