Алина Загитова спечели кратката програма на ЕП по фигурно пързаляне

1
720
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Рускинята Алина Загитова спечели кратката програма при жените на европейското първенство по фигурно пързаляне в руската столица Москва. 15-годишната Загитова, която е световната шампионка за девойки, шампионка на Русия и победителка на финала на Гран При, оглави класирането пред родна публика с 80.27 точки, нейн личен рекорд и най-добър резултат за сезона.

За рускинята това е дебют на европейско първенство при жените. Загитова представи невероятна програма с чисти скокове на фона на музика на Клинт Мансел от саундтрака на филма „Черният лебед“. Тя изпълни комбинация от троен луц-троен тулуп, както и троен флип. Само една състезателка в историята на този спорт е получавала по-голям резултат за кратка програма. Това е рускинята Евгения Медведева на отборното световно първенство през миналата година – 80.85 точки.

Защитаващата титлата си Медведева, която доскоро се възстановяваше от контузия на крака, е на втора позиция със 78.57 точки. Евгения Медведева, двукратната световна и двукратна европейска шампионка, направи грешка при двойния аксел. Италианката Каролина Костнер, която на 8 февруари ще навърши 31 години, получи трета оценка за кратката програма – 78.30 точки. Тя е бронзова медалистка от олимпийските игри в Сочи 2014. В класирането следва още една рускиня. Мария Соцкова се нареди четвърта с 68.70 точки. Първите 24 фигуристки се класират за волната програма, което ще се състои на 20 януари.

Шампионката на България Пресияна Димитрова остана на последното 39-о място и не се класира за волната програма. 16-годишната Димитрова, която дебютира на европейско първенство, не успя да се справи с нито един от трите скока в своето изпълнение и получи оценка от 24.76 точки (10.03 точки за технически елементи, 15.73 точки за компоненти на програмата и 1.00 наказателна точка). Европейското първенство продължава с волната програма при спортните двойки.