Wizz Air иска да купи закъсалата Alitalia

1
275
Добави коментар
mirovasilevcom
mirovasilevcom

Популярният у нас въздушен превозвач купува 146 модерни еърбъса

Създателят и управител на унгарската нискотарифна авиокомпания Wizz Air Йозеф Варади обяви в интервю за в. „Кориере дела сера”, че тя ще кандидатства за закупуването на закъсалия италиански национален въздушен превозвач Alitalia.

Известният бизнесмен подчертава още пред авторитетния всекидневник, че през миналата година самолетите в цвят фуския са прeвозили над 28 млн. пасажери или с 24,1% повече от предходната 2016-та година.

„Съвсем скоро ще станем нискотарифна авиокомпания №1 в Европа, където засега отстъпваме по брой на пътници само на Ryanair”,подчертава предприемачът в разговора си с журналистката Клаудия Волтаторни.

За целта Wizz Air щяла да прибави през следващите няколко години към досегашната си флотилия от 87 самолета още 146 нови и свръх модерни еърбъса. Благодарение на тях разходите по издръжката на компанията щели да спаднат значително – нещо, което според Варади щяло да смъкне още по-надолу и цените на билетите.

Освен като създател на Wizz Air през 2004 г., в представянето на Йозеф Варади „Кориере дела сера” го определя и като един от най-успешните унгарски бизнесмени. Който не само че е изключителен мениджър, успял да направи от нищо истински европейски въздушен гигант, но е и човек с удивителна визия за развитието на бранша.

Всекидневникът набляга също така на контактността на предприемача и на неговия изключителен нюх за точните партньори – дадености, благодарение на които Wizz Air се е ползвала и ползва с доверието на осигуряващи й достатъчна стабилност съдружници и финансисти.

Що се отнася до полето на действие на авиокомпанията, то Варади подчертава в интервюто, че самолетите й ще продължат както досега да облетяват най-вече източна Европа и ще свързват жителите й бързо, качествено и евтино с останалата част на света. Шефът на кандидата за закупуването на Аlitalia, която по ирония на съдбата през 1993 г. е пожелала да придобие фалиралия през 2012 г. унгарски национален превозвач Malev, посочва също така, че предстои Wizz Air да разкрие нови поддържащи бази във Виена и Лондон.

Италианското правителство забавя преговорите за продажба

Продажбата на превозвача Аlitalia ще се забави, стана ясно от съвместно изявление на италианските министри на промишлеността и транспорта. По думите им, цитирани от Reuters, ще отнеме време преди да започнат същинските преговори за продажбата на авиокомпанията.

Аlitalia, която е постигнала печалба само няколко пъти в своята 70-годишна история, бе поставена на тезгяха, след като служителите й отхвърлиха план за съкращаване на работни места и заплати.

Немската компания Lufthansa, британският нискотарифен превозвач easyJet и фондът за частен капитал на САЩ Cerberus са сред компаниите, които са изразили интерес към Alitalia.

По план италианското правителство планираше да влезе в ексклузивни преговори с една от кандидатите до средата на януари, с надеждата да сключи сделка преди националните избори, които предстоят на 4 март.