УСПЕХ: Космическата ракета Атлас 5 изведе в орбита спътника SBIRS

1
319
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 20 Януари 2018

Посещения: 32

Кадър от изстрелването тази нощ. Photo credit : ULA

20 януари 2018 г. 08:40 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 02:48 ч. българско време от стартовата площадка на космодрума Кейп Канаверал излетя ракетата „Атлас 5“ в конфигурация само с един страничен твърдогоривен ускорител. Ракетата благополучно изведе в орбита четвъртия спътник SBIRS за нуждите на Пентагона. Всички четири спътника са част от глобална спътникова групировка, които посредством инфрачервени детектори ще успяват да засичат стартовете на междуконтинентални балистични ракети, застрашаващи територията на САЩ. 

Днешното изстрелване беше първото за „Атлас 5“ през 2018 година. Общо осем полета са планирани за тази ракета до края на декември, някои от които са доста съществени. По-късно през пролетта с помощта на „Атлас 5“ НАСА ще трябва да изстреля към Марс спускаемата мисия „инСайт“, а през втората половина на годината се очертава да е дебютният полет на космическия кораб на Боинг „Старлайнър“, с помощта на който впоследствие американците планират да възобновят пилотираните експедиции до „Международната космическа станция“.

Освен всичко останало, първото изстрелване на „Атлас 5“ дава възможност на СпейсЕкс да продължат с изпитанията на свръхтежката си ракета „Фолкън Хеви“. През изминалите две седмици бяха проведени множество „мокри изпитания“ – т.е. зареждане с гориво, но все още не се е стигнало до статично запалване. Частната компания сега планира то да е най-рано в понеделник. Много космически ентусиасти са изнервени покрай забавянето, но няма как – подобни забавяния са неизбежни при изпитанията на нови ракети. СпейсЕкс ще задейства двигателите само когато има увереност, че ще е напълно безопасно. Никой не иска авария в близост до стартовата площадка. 

Пълен запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/