Турция започна военна операция в Сирия

1
288
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

БЛИЗКИЯТ ИЗТОК
Турция започна военна операция в Сирия
Операцията с кодовото название „Маслинено клонче“ е започнала в 17:00 ч. местно време.

20 Януари 2018 19:27
0

принтирай

|

текст

 

Генералният щаб на турската армия обяви официално за начало на въоръжена операция срещу сирийски кюрди от „Отряди за народна самоотбрана“(ОНС) в района на град Африн, в северозападната част на Сирия – съобщи турският премиер Бинали Йълдъръм. 

“Нашите Въоръжени сили започнаха въздушна кампания, целяща да унищожи елементите“ на ОНС, заяви Йълдъръм по време на телевизионно обръщение. 

Близо 350 хиляди кюрди от сирийския район Африн са избягали в Турция в резултат от репресиите на сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ и „Ислямска държава“, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм в събота, предава Anadolu Agency.В изказване пред шестия годишен регионален конгрес на управляващата в Турция „Партия на справедливостта и развитието“ в северния град Зонгулдак, Йълдъръм заяви, че Турция няма да допусне съществуването на терористични групировки край южните си граници.„Операцията в Африн цели да прекрати жестокостите на сирийските кюрдски организации, ПКК и „Ислямска държава“ в този район“, обясни Йълдъръм. – „А основната ни цел е да осигурим безопасността край южната ни граница. От една страна, някои страни, правещи се на наши съюзници, ни направи някои обещания, но от друга, те подпомагат засилването на присъствието на терористичните организации в региона“,Турският премиер разкритикува САЩ за това, че си сътрудничат с Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), организация, която е в списъците на терористите и на САЩ, и на ЕС.

По-рано в събота, президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган обяви, че е дал началото на наземна операция на Въоръжените сили на Турция в сирийския район Африн, който е част от провинция Алепо. По време на изказването си пред годишния регионален конгрес на „Партията на Справедливостта и развитието“ в Кютахия, Ердоган заяви, че след Африн, предстои и операция в района на сирийския град Мабидж, което е предизвикано от това, че „дадените на Турция обещания, не са спазени“.

„Онези, които въоръжават терористите, съвсем скоро ще разберат, че нямат друг надежден съйзник в региона освен Турция“ – каза Ердоган. „Те си играят игрички по свое усмотрение, като сменят името на терористите. Кого заблуждават? Дали ще се казват Сирийски демократични сили, Партия демократичен съюз (PYD) или Части за народна защита (YPG), или ще се наричат гранични части или организация за вътрешна сигурност, за Турция няма значение – те са една и съща терористична организация – каза Ердоган.

Турският президент Критикува САЩ, че подпомага ПКК – организация, която е в черния списък на терористичните организации както в САЩ, така и в ЕС. 

Ердоган каза, че сегашната турска военна операция е в пълно съответствие с международните закони и с резолюциите на ООН, особено с Резолюции №1624 (2005), №2170 (2014) и № 2178 (2014), както и с Член 51 от Хартата за право на самозащита.
 

 

На 15 януари президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заплаши да унищожи проамериканските сили в Сирия. САЩ създават нова армия за защита на границите, в която трябва да влязат бойци от „Демократичните сили на Сирия, от YPG (военизирани отряди на кюрдите от Сирийски Кюрдистан, обвързани с Работническата партия на Кюрдистана, катой и от забранената в Турция ПКК. 

На 19 януари турски части обстелваха кюрдски отряди в Африн. Министърът на отбраната Нуретин Джаникли заяви, че кюрдите де-факто са започнали обстрел срещу турски позиции по границата и представляват реална заплаха ва Турция. 
 

Операцията с кодовото название „Маслинено клонче“ е започнала в 17:00 ч. местно време. Според последната информация за операцията, бомбардировачи от Военновъздушните сили на Турция са започнали да нанасят удари по позициите на сирийските кюрди от „Отрядите за народна самоотбрана“ и партията „Демократически съюз“ в района на Африн.

 

 

По-късно от Anadolu Agency информираха, че части на сирийската опозиционна „Свободна сирийска армия“, с която Турция координира своите действия в Сирия, също са започнали да настъпват срещу кюрдите. Турското командване използва за настъплението си отряди на сирийската опозиция  „Свободна сирийска армия“, снабдени с бронирана техника и подкрепяни от турската армия. Според съобщение на турското министерство на отбраната, целта на бойната операция е „за защита на турската граница, гарантиране сигурността в региона и борба с кюрдското опълчение. 

 

 

Позицията на САЩДържавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън се е обадил по телефона на турския си колега Мевлют Чавушоглу във връзка с военната операция. 

По-късно официалният представител на министерството на отбраната на САЩ Ерик Пахън призовава страните да избягват ескалация на конфликта в сирийския район Африн.

„Призоваваме всички страни да избягват ескалация и да се съсредоточат в по-важната задача за разгромяване на „Ислямска държава““, заяви Пахън.

Москва също призова участващите страни в конфликта в сирийския район Африн да проявят сдържаност – заявиха в събота от Министерството на външните работи на Русия. Москва е притеснена от съобщенията за начало на турска военна операция в Африн и следи внимателно ситуацията. 

Позицията на Русия 

В Москва осъждат доставката на преносими ракетни комплекси за проамериканските военни формирования в Северна Сирия. 

„Основни фактори за кризисното развитие на ситуацията са провокационните стъпки на САЩ, насочени към отделяне на районите, населени с предимно кюрдско население“ – се казва в информацията на руското военно ведомство. 

„Според постъпващата информация, на 20 януари Турция нареди на части на своите Въоръжени сили в района на Африн в северозападна Сирия да започнат настъпление. Генералният щаб на ВС на Турция съобщи, че турските военни са обстреляли позиции на сирийските кюрдски сили, в отговор на провокационните обстрели на бойци от сирийската кюрдска партия „Демократически съюз““, се казва в коментара на руското външно министерство. „Москва възприема с голямо притеснение тази информация. Следим внимателно развитието на ситуацията“.

Оттам добавиха още, че основната цел на оставащите в Сирия руски военни е да следят за спазването на примирието.„След разгрома на военно-политическото огнище на международния тероризъм в лицето на „Ислямска държава“ и извеждането на значителна част от руските войски от територията на Сирия, в момента основната цел на оставащите там руски военни е да следят за спазването на примирието в зоните на деескалация“, обърнаха внимание от министерството.

„Русия се придържа към последователна позиция в търсенето на развръзка в Сирия, която е основана на съхранение на териториалната цялост, уважение на суверенитета и търсенето на дългосрочно политическо разрешение, в съответствие с положенията на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и договорките, постигнати в рамките на Астанинския процес за функциониране на зоните за деескалация“, отбелязват от руското външно ведомство. „В тази връзка, призоваваме противостоящите страни да проявяват взаимна сдържаност“.

Операция край Абу Духур

Също днес бе съобщено, че сирийската правителствена армия и отрядите за народното опълчение са освободили напълно от терористите военното летище Абу Духур, намиращо се на 50 км от град Идлиб, в събота. Това съобщи информационният портал „Сурия ал Ен“.

Според сведенията, войската е пробила отбраната на терористичната групировка „Джебхат ан Нусра“ в източната част на фронта. В хода на проведената операция, армията и опълченците са успели да изгонят бандформированията от седем населени места, разположени в близост до летището.

Правителствените сили загубиха контрола над тази стратегическа база през септември 2015 година. Преди три години, Абу Духур беше последният плацдарм на сирийската армия в този северозападен регион. Терористите обсаждаха базата в продължение на половин година преди тя да падне.