КЗП погна хотелиерите и търговците в зимните курорти

1
515
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

В разгара на зимния сезон Комисията за защита на потребителите (КЗП) засилва контрола върху туристическите обекти в планинските ни курорти. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов пред по БНТ.

„В Банско сме изпратили осем екипа, които вече работят там на терен. Те проверяват основно хотели и ресторанти. Вече сме извършили през миналите седмици проверки на информационната среда, в която функционират съоръженията и ски пистите”, допълни Маргаритов.

Първите резултати от извършените в навечерието на откриването на сезона проверки показват, че са изпълнени изискванията на Наредбата за ски пистите – налична е цялата задължителна информация, в това число и тази за условията и цените, срещу които могат да бъдат използвани съоръженията в ски зоната. Има и предупредителни знаци относно сложността на отделните трасета.

По думите му до момента не са установени сериозни нарушения на Наредбата за категоризация, т.е. разминаване между това, което един обект оферира като звезди и условия, че може да предложи, а всъщност да се окаже, че това не е така. „Този дефект смятам, че ще бъде преодоляван с течение на времето, но ние сме там, за да констатираме това. И хората могат да се обръщат към нас винаги щом установят, че нещо не е наред”, напомни Маргаритов.

Шефът на КЗП припомни, че туристите първо трябва да предявят своята основателна претенция към самия хотелиер или туроператор при организирано туристическо пътуване. Ако не получат съответен отклик, то тогава е добре да сигнализират контролния орган. „Извършваме проверка, установяваме това обстоятелство и от една страна санкционираме нарушителите, от друга –съдействаме на потребителите да получат една компенсация, която би ги удовлетворила”, каза още Маргаритов.