Какво представлява SEO и защо е критично важно за успеха на онлайн бизнеса

3
328
Добави коментар
websitedesign
websitedesign

понеделник, 5 Февр., 2018, 15:02ч.

Някои хора изпадат в странната заблуда, че да си направят сайт е всичко, което им трябва, за да имат успешен онлайн бизнес. За съжаление, това съвсем не е така и е крайно недостатъчно.

В света има може би трильони уеб сайтове. Някой от тях, които са на университети, библиотеки или разни държавни учреждения, не се нуждаят от почти нищо, за да ги “заобича Google” и да добият популярност и сила – те са родени под щастлива звезда. Но, за всички останали, които искат да се откроят от безизвестността и посредствеността, е задължителна услугата оптимизация на сайтове за търсачки.

Какво представлява SEO – оптимизацията на сайтове? 

Обикновено SEO се свързва с класиране на сайт по важните за него ключови думи (фрази) в топ резултатите на популярните търсачки, както и увеличаване на добре таргетирания и органичен трафик. Но, SEO не е само това. По-надолу ще ви разкрия главните преимущества на оптимизирания сайт.

В този материал ще говорим главно за Гугъл, като най-популярната търсеща машина в България.

Малко история 

Преди години беше сравнително лесно да се появи определен сайт в топ резултатите от популярните търсения за неговата ниша. Разчиташе се много на бруталното пренасищане с ключови думи и на количеството външни линкове, които водят към сайта. И всичко се правеше в името на началната страница – тя трябваше да се класира за всякакви търсения.

Това, съвсем очевидно беше неправилно и тези търсачки, които искаха да са в крак с времето и да стъпят в бъдещето трябваше да се променят. Google започнаха да пускат алгоритми, чиято цел беше да се преборят със спама, лошите линкове и не чак дотам доброто съдържание. Те до такава степен модернизираха търсачката, че тя да започне сама да разбира за какво става дума, само по контекста (семантичен уеб).

В момента алгоритмите на най-голямата търсеща машина са толкова съвършени, че чак става плашещо. Те са самообучаващи се математически и поведенчески модели. Гугъл вече може да дава правилни и умни отговори на нашите търсения, както и да решава доста добре кои уеб сайтове най-много заслужават челните позиции.

Вече не се набляга на пренасищането с ключови думи, ами на темата (за дадена страница) и нейното най-добро развитие (обяснение). Не се търси количество външни връзки, ами качество и релевантност. Началната страница вече е само брандова, един вид вратата в интернет на вашия бизнес, който може да предоставя различни услуги, съдържание или продукти.

И най-важното – вече всичко се прави в името на потребителя и за доброто и интереса на клиента. Или поне така би трябвало, ако желаете да сте успешен онлайн предприемач.

 Само това ли е? Не! 

Оптимизацията на сайтове би могла да се раздели основно на два големи етапа:

Техническо SEO – онсайт и онпейдж оптимизация. Всичко по самия сайт – добър дизайн, правилен код, структура, елементи, бързина и потребителско поведение. Офсайт или офпейдж оптимизация, или всичко извън сайта, което се прави за да донесе дивиденти на самия сайт, като брандинг, PR, линк билдинг и въобще всякакви подходящи дигитални дейности, в полза на проекта.

Да, доброто SEO класира успешно сайтовете на топ позиции и успява да привлече много точно насочен трафик, силни потенциални купувачи. Но, това не е всичко.

Една от най-важните цели на оптимизацията е увеличаване и стремеж към конверсии. Тоест, да се намерят най-точните ключови думи и фрази, който биха довели потребители, склонни към конверсия, и оптимизирането на страниците, отговарящи за тези търсения.

Други предимства на правилно оптимизирания уеб сайт са бързина, получаване на релевантен трафик от изградените връзки, подобрен мобилен изглед и мобилно търсене, добро локално присъствие, търсене по изображения, видеа и много други.

 Правилното сео е един от малкото инструменти, който ви води директни купувачи и ви помага да си възвърнете вашата инвестиция с богата печалба.

SEO е нещо като свързващо звено между клиента и продавача, и контрол на качеството.

Ако искате да размажете вашите конкуренти и да започнете да се конкурирате с големите брандове във вашата област, не чакайте нито секунда повече…

автор: Славчо Панов – SEO експерт в WebsiteDesign