Д-р Маргарита Маринова е част от екипа на Space X

1
337
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

БЪЛГАРСКИ ТАЛАНТ
Д-р Маргарита Маринова е част от екипа на Space X
Канадката от България работи за Илон Мъск от 2013 г., тя спешно изстрелва и първия български частен телекомуникационен сателит BulgariaSat-1 на 23 юни 2017 г.

10 Февруари 2018 18:39
0

принтирай

|

текст

Българката д-р Маргарита Маринова от 2017 г. е старши авиационен инженер по въпросите на Марс и разработката на двигателни системи в компанията на Илон Мъск за космически технологии „Space X.

Авиационният инженер е и част от екипа, който разработи най-мощната ракета на Space X – Falcon Heavy. Тя беше изстреляна към Марс от космическия център „Кенеди“ в Кейп Канаверал, щата Флорида, САЩ във вторник вечерта. Към изпитателния товар на ракетата е прикачена червена „Tesla“ от колекцията на Илон Мъск.

Българката е била и планетарен учен към НАСА и е проучвала терени на нашата планета, наподобяващи такива на Марс. През 2013 г. д-р Маринова се присъединява към компанията на Илон Мъск.

Сред най-значимите си постижения на разработваните от нея ракети са 5 успешни приземявания на първи степени и 4 успешни изстрелвания на ракетата носител Falcon 9.

Екипът ѝ успешно изстрелва и първия български частен телекомуникационен сателит BulgariaSat-1 на 23 юни 2017 г.

„Основното нещо в работата ми е да мисля как да колонизираме Марс. – казва Маргарита Маринова. 

С екипа ми проектираме ракетни системи, а една от целите на компанията ни за намаляване на разходите за достигане на Космоса“, коментира д-р Маринова в интервю за канадското научно издание Explore Curio City, Let’s Talk Science. 

Маргарита Маринова е родена в София в семейство на компютърни инженери. Когато е на 10 г. заминават за година във Виена, а година по-късно се преместват в Канада в Торонто. Още в гимназията тя е основател и председател на Международното Марс Общество.

„Запалих се по космоса, след като моите родители ми разказаха как са се срещнали с първия космонавт Юрий Гагарин по време на посещението му в София. От малка искам да разбера какво би било да живея в чужд и различен свят. С годините това се превърна в моя страст“, казва д-р Маринова.

В продължение на три поредни години – 1997, 1998 и 1999 печели конкурса на NASA за дизайн на космически селища. ца. Space Settlement Design Content. 

На 18-годишна възраст вече е автор на пет научни труда. Говори няколко езика – български, английски, руски, немски и френски. Но мечтата й е да стъпи на Марс. 

Маринова има бакалавърска степен по „Аерокосмически инженеринг“ в Масачузетския технологичен институт през 2003 г., специализирана в ракети с течно гориво

„В гимназията моят учител ми изнесе цяла реч как никога няма да вляза в американски университет“ – спомня си тя. 
 

Още от първи курс започва съвместна работа под ръководството на Крий Макай от Изследователския център „Еймс на NASA и изследва затопляшия ефект от перфлуоровъглеводород (PFCs) с цел предизвикване на парников ефект и евентуално затопляне на Марс. 

През 2003 заминава за Германия, като работи в продължение на една година в Airbus Safran Launchers, където се занимава с проучване свързано с двигателните ракети. Завършва магистърска степен по планетарна наука в Калифорнийския технологичен институт през 2006 г., а през 2010 г. защитава докторат под научното ръководство на Одед Ахаронсон. Маргарита Маинова предложила  революционно решение как да се подобрят условията за колонизация на Червената планета, където се използват фреони, които предизвикват т.нар. парников ефект. Тя също така разработила хипотезата, че преди милиард години вероятно огромно космическо тяло се е сблъскало с Марс. 

 

 

„В гимназията си поставих за цел да комбинирам науката и инженерството, за да разберем как да стигнем до Марс. Работата ми в момента се състои точно в това“, посочва тя.

В свободното си време д-р Маринова обича да бъде физически активна сред природата, да  прекарва време с приятели, любител е на дългите преходи в планината,  да управлява хеликоптер, а понякога разпуска и със салса. Сега учи и испански. 

Живее в Лос Анжелис.