Васил Михайлов отказа да приеме наградата „Икар“ | Temaonline.bg

2
344
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Актьорът Васил Михайлов отказа да приеме наградата „Икар“, след като станаха известни номинациите  на Съюза на артистите в България (САБ)

„Няма да взема тази награда! Това е моят малък протест за всичко онова, което става и не се случва в театъра“, обясни актьорът. – „С моя опит, с моите успехи, с моите грешки съм си извоювал привилегията да отказвам приятелства, да отказвам срещи, да отказвам роли и да отказвам награди“, каза Васил Михайлов по БНР. като подчерта, че това е негово лично решение и позиция.

С думите: Става се актьор, като изиграеш поне 50 роли!, актьорът Васил Михайлов пожела успех на младите театрали.  Михайлов е отказвал персонална пенсия, отказа и орден.

„Когато бях във Великото народно събрание, последното – аз, Тодор Колев, Вили Цанков, Стоян Попов и един режисьор – Реджеб Садък – бяхме създали Закон за театъра, който успяхме да раздадем по банките на депутатите. Но тогава министърът на културата Димо Димов и председателят на Съюза на артистите Стефан Илив не харесаха закона, който игнорираше и министерството, и Съюза. Та затова съм виновен – защото много харесват промените, реформите… Но реформи без закон не се правят, приятели – за това трябва да се носи отговорност“, каза Васил Михайлов.

Специален гост в студиото на „Нашият ден” на БНР бе и актрисата Мартина Кръстева. Номинацията на САБ е израз на голямо признание, сподели тя и не скри, че се радва на високата оценка на колегите си и то съвсем в началото – още с първия театрален проект, който реализира, театър „Друга линия”.

От Съюза на артистите в България обявиха, че култовият актьор Иван Иванов също е сред специалните призьори. На него ще му бъде присъдена Награда за чест и достойнство на САБ.

Наградите „Икар” ще бъдат връчени в 17 категории, сред които за: дебют, водеща мъжка и женска роля, режисура, сценография, авторска музика, куклен спектакъл, златен глас, вариететно изкуство и други.   

“Личен избор на Васил Михайлов е да откаже наградата “Икар” на Съюза на българските актьори за цялостен принос”, лаконично коментира председателят на САБ Христо Мутафчиев. “Просто ще направим по-голям акцент на Иван Иванов, който взема приза за чест и достойнство, ще има повече негови снимки и кадри от филми”, каза Мутафчиев за церемонията на 27 март в Народния театър, която ще бъде режисирана от Стоян Радев.