Външна камина

33
Добави коментар
petjor
petjor

Начало » Направи си сам » Външна камина

Външна камина

Какво по-хубаво от една скара на дървени въглища? Отговор : две!

 

За целта ви предлагам проект за външна камина или барбек ю от газобетонни блокчета ( итонг ), огнеупорни тухли , декоративни облицовъчни тухлички , медна ламарина , месингов вин­кел и минерална вата за изолация . Не забравяйте , че камината трябва да стъпи върху здрава стоманобетонна основа в случая с размери 80 х 80 см и дълбочина на трите стъпки 60 – 80 см , за да не за мръзне .

Върху основата иззидваме три стени с размери 10 х 62. Б см и височина 40 см . Между тях оставяме по 30 см разстояние за дървата за огъня . Зат­варяме гърба с блокчета газобетон с дебе­лина 5 см . Обличаме го с декоративни тухли .

Отгоре поставяме две стоманобетон­ни плочки – 5x50x75 см . Закрепяме ги с д ю бели и винтове към долната част .

 

Вътрешната част на огнището е от огнеупорни ( шамотни ) тухли и се изолира от всички страни с минерална вата – ще са ви необходими около 1.5 кв . м . Върху нея поставяме газобетон с дебелина 5 см , зах­ванат за шамота , и облицоваме отново с декоративни тухли .

 

Основата около огнището се покрива с клинкерни плочи . По показната схема разкрояваме мед­ната ламарина – два равнобедрени трапе­ца с размери 85 и 25 см ( основи ) и височи­на 75 см и още два трапеца с прав ъгъл към основата и размери 85 и 25 ( основи ) и бед­ро ( височина ) 59.8 см . Огъваме с помощта на дървено трупче и гумен чук по основи­те на равнобедрените трапеци и по пе­риметъра на другите две скроени части по 5 см под прав ъгъл . Изработваме к онструкцията от винкел със сечение 20x20x2 мм и захващаме с нитове , дълги 12 мм . От ламарината правим комин със сечение 20 х 25 см и захващаме с планки и нитове към готовия кош .

 

Поставяме винкел по периметъра на огнището и към него занитваме коша с комина .

 

Ако сте от най – сръчните , може да на­правите сами и скарата от ковано желязо , както и ламаринената тавичка за жар­та под нея . Ако не – купувате готова , хвърляте пържолите на жаравата и чакате бирата да се изстуди !

 

 
 

 

КОМЕНТАРИ

Заглавие : ok

Автор : didko

email :

много добре за ентусиазирани строители

Заглавие : ок

Автор : ббм

email :

Това е все едно,че викаш ромите .

Заглавие : как да си напражя камина в стаята

Автор : илиан

email : [email protected]

iskam pomosh kak da si napravq kamina v staqta ot tuxli

ПУБЛИКУВАНЕ НА МНЕНИЕ

Забележка: Няма да бъдат допускани нецензурни изказвания!