Фотофиниш между Фуркад и Шемп реши олимпийския шампион в масовия старт – SportVox

1
295
Добави коментар
sheri
sheri

емМартен Фуркад от Франция надгради представянето си от Сочи 2014 в масовия старт, след като днес триумфира в надпреварата на Олимпийските игри в Пьончан след фотофиниш със Симон Шемп. Битката за бронзовият медал бе също изключително интересна, като Емил Хегле Свендсен се справи с други двама германци.

Надпреварата се оказа изключително драматична, като през цялото време доста състезатели имаха шансове за топ 3 и станахме свидетели на чудесни тактически решения от страна на биатлонистите. Френската суперзвезда в биатлона Мартен Фуркад грабна второ злато за страната си, като двамата със Симон Шемп оставиха битката помежду си за самия край и победителят бе определен след фотофиниш.

Петкратния олимпийски медалист направи по една грешка в двете си посещения от „прав“ на огневия рубеж, но това не му попречи да стигне до най-високото стъпало на стълбичката, като завърши за 35:47.3 минути. Световният шампион в дисциплината през 2017 Симон Шемп допусна само един пропуск в последната си стрелба и остана със сребърното отличие, като за пръв път бе победен от Фуркад във финален спринт.

Голямата борба за бронза бе също толкова драматична, като на последната стрелба Бенедикт Дол, Емил Хегле Свендсен, Ерик Лесер и Яков Фак бяха в рамките на 10 секунди един от друг. По обиколката Свендсен успя да се пооткъсне заедно с германците и в крайна сметка също на финалната права се справи с Ерик Лесер, като го победи с 0.4 стотни. Норвежецът допусна 2 пропуска при стрелбата си, но бе безгрешен на прав и това му позволи да се изкачи до челните позиции. От своя страна Лесер и Дол се движеха сред първите 6 през цялото състезание, като бронзовият медалист от преследването завърши с с 1 грешка, докато Лесер има 2.

Другият голям фаворит преди старта Йоханес Тингнес Бьо се провали още на втората си стрелба от „легнал“, като допусна 3 грешки и въпреки че мина с отличен на „прав“ остана на 16-тата позиция с изоставане от 1.20 минути.