National geographic похвали Банско

2
295
Добави коментар
mirovasilevcom
mirovasilevcom

Банско е идеалното място за евтино зимно ски забавление

Защо: Карайте повече ски и сноуборд за по-малко пари в Банско. Пирин планина е особено популярна дестинация сред много скиори и семейства почитатели на ските, една от най-атрактивните за ски спортове в Европа. Не очаквайте обаче черни диамантени писти или блясъкът на Цермат (Швейцария). Дори след скорошния бум на строителството, в резултат на което се появиха нови лифтове, повече хотели и подобрен достъп до пистите, курортът остава верен на своите евтини и непретенциозни корени. 

„Банско е брилянтно бюджетно решение и се обслужва с машини за сняг, което го прави вариант с нисък риск, ако смятате да го посетите, когато няма естествен сняг“, споделя журналистът от Нешънъл джиографик Дубай Шон Кронин, който заведе своето петчленно семейство (плюс баби и дядовци) на ски ваканция в Банско миналия сезон. „(Банско) успява да бъде едновременно уютен и оживен по някакъв странен начин – подобно на картинка от пощенска картичка, заскрежено алпийско селище, но с неоново осветени секс магазини, пръснати на случаен принцип по главната улица“.

Къде: Банско се намира в югозападна България, близо до границите с Македония и Гърция. Това е градът на входа към Национален парк Пирин. Най-близкото международно летище е на около сто мили на север в столицата София.

Кога да отидете: Благодарение на машините за сняг, ски сезонът в Банско може да продължи от средата на декември до края на май. Избягвайте периодите на училищните ваканции, като например Коледната, която е през първата седмица на февруари, както и Великденската ваканция, когато хотелите и пистите са пълни със семейства.

Какво да вземете за багаж: Вземете си топло и устойчиво на атмосферните условия ски яке, водоустойчиви ски панталони (или топли панталони, изработени от бързо съхнещи тъкани), топло и водоустойчиви ръкавици, поне два чифта ски чорапи, слънцезащитни продукти, ски очила или слънчеви очила. Ако сте скиор от скоро, заемете ски облекло от някой познат или наемете ски якета и водоустойчиви панталони на място от Банско.

Най-евтиният маршрут: Общественият автобус от София до Банско струва само около седем щатски долара. Ако носите ски или сноуборд, може да не успеете да ги пренесете с автобуса. Експресният шатъл е по-скъп (около 29 долара еднопосочна такса, изисква се и резервация). Няма допълнителна такса за пренасяне на зимната екипировка и шаталът ви отвежда директно до вашия хотел в Банско. В Банско можете просто да ходите пеш или да използвате таксита, за по-близките разстояния.

Предлагани дейности: Основните са ски, ски уроци и сноуборд. Лифтът осигурява достъп до основните ски зони – Чалин Валог и Шилигарника. Повечето писти са за начинаещи или средно напреднали. Шилигарника разполага със специален сноуборд парк с рампи, релси и други естествени терени.

Валута: Официалната валута е българският лев. Един щатски долар струва около един лев и 78 стотинки. Обменете доларите си на летището в София и в банките в Банско. Използвайте банкомати, за да теглите допълнителни пари. Големите хотели и магазини обикновено приемат кредитни карти.

Съвети за съхранение на екипировката: Освен ако не сте отседнали в близост до основния кабинков лифт, може да срещнете неприятности в носенето на ските или докато се изкачвате по склоновете всеки ден от хотела. Заслужава си допълнителният разход за наемане на шкаф за съхранение на оборудването покрай лифта. 

Съвет „от кухнята“: Спестете пари, като резервирате екипировка и билети за лифта онлайн, преди да тръгнете. Тридневен ски пакет, включващ достъп до лифта, ски, щеки и специални обувки, струва само около 140 долара, когато се закупи предварително.

Източник: www.nationalgeographic.com, Maryellen Kennedy Duckett