Анимационните филми на 2018 г.

1
360
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Продълженията на „Феноменалните“, „Разбивача Ралф“, „Гномео и Жулиета“, „Хотел Трансилвания“ се конкурират с нови пълнометражни анимации (видео)

Най-добрите пълнометражни анимации от изминалата година според номинациите за „Оскар“ са „Бебе бос“ на „Дриймуъркс“, „Тайната на Коко“ на „Пиксар“, вече отличен със „Златен глобус“, „Бикът Фердинанд“ на „Илюминейшън“, The Breadwinner, продуциран от Анджелина Джоли, и европейският фаворит „Да обичаш Винсент“, който е вдъхновен от Винсент ван Гог.

В киноафиша за 2018 г. продълженията на хитови анимационни филми като „Феноменалните“ пък се конкурират с нови сюжети, например „Кучешкият остров“ / Isle of Dogs на Уес Андерсън, който откри кинофестивала в Берлин.

По кината от този петък е и първата пълнометражна анимация за годината у нас: „Гномчета вкъщи“ (игра на думи със „Сам вкъщи“ – Gnome Alone), от режисьора на „Крадци на ядки“. Главната героиня в оригинал се озвучава от поппевицата Беки Джи, която игра и в Power Rangers, но заради малките зрители филмът е дублиран на български.

Сюжетът: Поредното досадно преместване от един град в друг, наложено от работата на майка й… Клоуи е отегчена, защото новата им къща е някак си странна – но всичко се променя, когато момиченцето открива таен вход към таванско помещение. Там се оказва командният център на група градински гномчета, поели върху плещите си опазването на Земята от нашествие.

Защото къщата е построена върху древен портал към друго измерение и ако ги няма гномите с техния вълшебен кристал, злите трокси ще нахлуят, за да унищожат живота на планетата ни…

След „Лего Батман“ и „Лего Нинджаго“ следващият супергеройски ЛЕГО филм излиза директно на видео този месец с главен герой Светкавицата, който се появи от плът и кръв в игралния „Лигата на справедливостта“, но е популярен и от едноименния тв сериал.

През юли се задава и третият „Хотел Трансилвания“, който изпраща чудовищата на луксозен круизен кораб – с подзаглавие „Чудовищна ваканция“ и отново под режисурата на Генди Тартаковски.

Виж още: Дракула за малки и големи в 10 версии (видео)

Чанинг Тейтъм е Йети на име Миго в „Малката стъпка“, който обръща легендата за снежния човек – в легенда за Хомо сапиенс. Него го играе Джеймс Кордън, а снежните човеци се озвучават от още известни имена като попзвездата Зендая, рапъра Комън, Джина Родригес, Дани Девито и баскетболиста Леброн Джеймс.

Зендая участва в озвучаването и на патешкия Duck Duck Goose, режисьорски дебют на аниматора Кристофър Дженкинс, работил по „Малката русалка“ и други класики на „Дисни“ от 90-те.

Зайчето Питър от поредицата детски книжки на Биатрикс Потър оживява в съчетание между анимация и игрално кино – отново с гласа на британския актьор Джеймс Кордън, който през последните години изявява като водещ на вечерно шоу по една от големите американски тв мрежи.

Първите отзиви за филма обаче не са благосклонни, а се появиха и призиви за бойкот заради сцена, в която персонаж с хранителна алергия става обект на нападение с боровинки – окачествено като тормоз…

Режисьорът на „Овцата Шон“ и „Уолас и Громит“ Ник Парк се завръща с нови герои в поредната си пластилинова анимация – Early Man / „Първобитници“. Мейзи Уилямс (сериала „Игра на тронове“), Том Хидълстън („Тор, богът на гръмотевиците“) и Еди Редмейн („Фантастични животни и къде да ги намерим“) са сред звездите, заели гласовете си на първобитни хора.

Емили Блънт и Джеймс Макавой се завръщат като гласовете на главните герои в продължението на „Гномео и Жулиета“ заедно с Чиуетел Еджиофор, Мери Джей Блайдж – и хитовете на Елтън Джон, който отново влиза в ролята на продуцент. Джони Деп озвучава титулния персонаж в новия филм – „Шерлок Гномс“.

След като прехвърлиха Спайдърмен на „Марвъл“ и „Дисни“, „Сони пикчърс“ пускат анимация за Човека паяк, който този път се клонира. Заглавието е Spider-Man: Into the Spider-Verse.

Сред дългоочакваните анимационни филми е и новият „Гринч“ по Доктор Сюс, от студията, дала на света миньоните – „Илюминейшън ентъртейнмънт“.

Заглавният герой, в когото за игралния филм от 2000 г. се превъплъти Джим Кери, този път е изцяло рисуван и ще говори с гласа на Бенедикт Къмбърбач. Премиерата е наесен, а първите кадри се появиха преди зимните олимпийски игри в Пьонгчан.