Няколко продукта за дълголетие

1
290
Добави коментар
wenip
wenip

Някои продукти дори в най-минимални количества притежават уникално въздействие върху организма. Те ускоряват обмяната на веществата, забавят старенеето и повишават работоспособността. Освен това те правят всекидневното меню по-интересно и по-разнообразно.

По своя химичен състав тези суперхрани не приличат на другите продукти за хранене: имат висока концентрация на белтък, витамини, минерали, незаменими киселини, антиоксиданти и други полезни вещества при минимум калории. Ползата от тези продукти е потвърдена с научни изследвания и многогодишен опит на приемане.

Чай матча Листата от японския зелен чай матча с много богат, нежен и леко сладък привкус дават заряд от бодрост, повишават физическата издръжливост и подобряват настроението. Освен това чаят матча е източник на антиоксиданти, витамини и фибри. Ценителите на тази напитка са уверени: една чашка от него носи толкова ползи на организма, колкото 10 чашки обикновен зелен чай. Тази тонизираща напитка прекрасно подхожда за началото на деня.

Черен сусам Черният сусам за разлика от обичайния бял се отличава с ярко изразен аромат и вкус. Освен това черните семена съдържат 60% повече калций. 30 – 40 гр на ден осигуряват 37% от дневната потребност на организма от този микроелемент.

Сусамът подобрява състава на кръвта, обмяната на веществата и работата на храносмилателния тракт, а така също влияе благотворно на нервната система. Сусамът снижава нивото на холестерина в кръвта и регулира нивото на захарта, предотвратявайки развитието на болести като атеросклероза, остеопороза и диабет. Важен нюанс: семената на сусама трябва да се накисват във вода не по-малко от 8 часа, за да се усвояват добре.

Семена от бял и кафяв лен Семената от лен са много разпространени в някои държави. Това е отличен източник на белтъчини, фибри, полиненаситени киселини омега 3, минерали (манган, цинк, магнезий, селен и желязо) и фитоестрогени.

Ленът нормализира работата на хормоналната система, което е особено важно за жените. Освен това семената от лен очистват организма от холестерин и вредни токсини. Смес от 1 супена лъжица ленено семе и 3 супени лъжици вода заменя пържените яйца – важно за ония, които не ядат продукти от животински произход. Важно: за неутрализиране на фитиновата киселина ленът трябва да се накисва 8 часа.

Зелена елда Съставът на зелената елда (да не се бърка с кафявата) е удивителен. Нейното благотворно действие е свързано със съдържанието на уникален белтък от най-високо качество, на витамини, минерали и флавоноиди, които способстват дълголетието. Зелената елда има още едно преимущество – в нея не се натрупват вредни вещества от различните торове, с които се обработва почвата. Затова смело можем да назовем този продукт безопасен и екологично чист.

Бадемово брашно Бадемовото брашно съхранява своите полезни свойства и не ги губи дори при термична обработка. В него се съдържат наситени мастни киселини, практически цялата гама от витамините В, бета-каротин, калций, магнезий, фосфор, желязо и други микроелементи. Практически бадемовото брашно не съдържа глутен. То може да замени обикновеното брашно в приготвянето на сладкиши, палачинки и други сладкарски изделия. Важно е обаче да се знае, че бадемовото брашно е много калорично, затова хората с наднормено тегло трябва да го употребяват внимателно.

Кокосово масло и масло гхи Последната мода в диетологията – намаляването в менюто на въглехидратите за сметка на увеличаването на мазнините и протеините. Мазнините са необходими за организма, но е важно да се избират правилните източници. Например кокосовото масло и маслото гхи. Най-добре е да се пържи с тях, тъй като те издържат високи температури при нагряване, без да образуват токсични и канцерогенни вещества.

Кокосовото масло е един от главните източници на мастни наситени киселини. Освен това продуктът съдържа калций, фосфор, витамините А, С и Е. Кокосовото масло оказва положително действие на главния мозък, повишава нивото на добрия холестерин и понижава нивото на лошия. Има антиоксидантен ефект, намалявайки вероятността от сърдечно-съдови болести. Маслото гхи е високо ценено в практиката на аюрведа. То не съдържа лактоза, леко се усвоява и храни тялото. Гхи не повишава нивото на лошия холестерин, пречиства черния дроб и червата, укрепва имунитета, нормализира обмяната на веществата, извеждайки от организма всичко излишно. А ястията, приготвени с това масло, имат превъзходен вкус.

Гомашио (сусамова сол) Популярната японска подправка на основата на сусам, водоросли и морска сол подобрява работата на сърдечно-съдовата система. Гомашио може да се употребява вместо обикновената сол като подправка към супи, салати и други ястия.

Конопено масло Едно от най-полезните масла, шампион по съдържание на незаменимите мастни киселини сред растителните продукти с идеален баланс на омега-3 и омега-6. Смело го включвайте в менюто си, но помнете, че не трябва да пържите в него. По-добре е да го добавяте във вече готови ястия.

Комбуча Ферментиралата напитка на основата на чаена запарка, захар и гъбата комбуча притежава мощно антиоксидантно и противовъзпалително действие. Комбуча укрепва имунитета, като поддържа здрава микрофлората на червата, съставът на която 80% определя имунната реакция на организма. Чудната напитка отлично утолява жаждата и през лятото може да се пие вместо лимонада. Комбуча помага и за поддържане на теглото в норма, подобрявайки обмяната на веществата и съкращавайки мастните отлагания. Важно: с внимание комбуча трябва да се употребява при диабет и повишена киселинност в стомаха. Възможна е алергична реакция в случаи на индивидуална непоносимост към някои от компонентите на напитката.

Семена чиа В тези малки зрънца има 8 пъти повече омега 3, отколкото в сьомгата, 6 пъти повече калций, отколкото в млякото, 3 пъти повече желязо, отколкото в спанака, 2 пъти повече калий, отколкото в бананите, 15 пъти повече магнезий, отколкото в броколите. Този богат състав прави семената чиа истински витаминно-минерален комплекс. Освен това чиа съдържат много фибри и забавят процеса на „засмукване” на храната, помагайки задълго да се съхрани чувството за ситост и така се възпрепятства качването на излишни килограми.