Ангела Меркел обяви своите министри в новия кабинет | Temaonline.bg

2
526
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ГЕРМАНИЯ
Ангела Меркел обяви своите министри в новия кабинет
Канцлерът повери здравното министерство на своя най-сериозен вътрешнопартиен критик Йенс Шпан

25 Февруари 2018 22:23
0

принтирай

|

текст

Германският канцлер и лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел днес за първи път официално посочи имената на политици, които ще станат министри – съобщи Die Welt.

Меркел реши да назначи за министър на в новата Голяма коалиция основния си вътрешнопартиен противник Йенс Шпан с надеждата да потуши засилващия се бунт в дясното крило на ХДС. 

37-годишният Шпан бе държавен секретар в министерството на финансите в досегашното правителство и е един от поддръжниците на идеята ХДС да поеме курс към по-дясна политика, за да си върне част от избирателите, обърнали се към крайнодясната „Алтернатива за Германия“. 

Шпан се отличи през последните месеци като един от критиците на миграционната политика на Меркел, заради която в Германия пристигнаха над един милион кандидати за убежище.

Министерството на отбраната ще остане под ръководството на близката съюзничка на канцлера Урсула фон дер Лайен.

„Тя постави началото на множество реформи. Всички знаят, че управлението на това ведомство е сложно. В областта на отбраната имаме множество задачи“, каза Меркел при представянето на списъка.

Министър на икономиката ще стане Петер Алтмайер, който бе начело на администрацията на канцлера.

Селското стопанство ще бъде поето от Юлия Клекнер, а образованието – от Аня Карличек.

Неотдавна Мартин Шулц се отказа да бъде външен министър.

Съдбата на бъдещото правителство в момента зависи от Германската социалдемократическа партия, която на 4 март трябва да реши дали подкрепя коалицията с консервативния блок на Меркел.