Най-успешната шефка на Оперативна програма „Конкурентноспособност“ Ивелина Пенева напуска

1
1536
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Ивелина Пенева, ръководител на ГД ЕФК 

Министър Караниколов предизвиква сътресения във ведомството

Ивелина Пенева, ръководител на ГД ЕФК, си тръгва заради амбицията на министъра на икономиката Емил Караниколов сам да контролира всичко, пише Bulgaria News. Преди седмица той й отне оперативното ръководство на ОП “Конкурентноспособности Иновации”, което е в грубо нарушение на правилата на Европейската комисия оперативното ръководство да не се извършва от политически лица. По този повод последва остра реакция на недоволство от страна на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев.

В Министерството на икономиката се говори, че министър Караниколов е под силното влияние на своя съветник Любомир Ганчев, който пък е контролиран от висшите партийни функционери на БСП Николай Добрев и Драгомир Стойнев.

Както е известно, министър Караниколов е от квотата на Обединени патриоти и беше посочен лично от лидера на “Атака” Волен Сидеров, който го представи на колегите си Красимир Каракачанов и Валери Симеонов на рождения си ден в навечерието на гласуването на кабинета “Борисов 3”.

Преди броени дни министърът уволни шефката на Изпълнителната агенция за малък и среден бизнес  Мариета Захариева  и постави на нейно място кадъра на “Атака” Габриела Козарева, която безславно изкара близо година като заместник-министър на младежта и спорта. Министерството на икономиката преживява сътресение след сътресение, което е в ущърб на частния бизнес, особено на малките и семейните фирми.

Спечелилата си авторитет и признание Ивелина Пенева, известна с професионализма и интелигентността си, написа във Фейсбук:

„Скъпи приятели, приключи един тригодишен,  много труден и изпълнен с предизвикателства период от професионалния ми живот. Да бъда директор на ГД ЕФК в Министерството на икономиката и Ръководител на Оперативна програма “ Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 за мен беше уникален шанс да събера безценен опит и да докажа, че мога да се справя с тази огромна отговорност.

Благодаря на ръководството на МИ, което ми се довери и ме подкрепи в това начинание, на колегите от другите дирекции в МИ, които ни помагаха и се разбирахме прекрасно, както и на всички колеги от други Управляващи органи, Министерски съвет, МФ и ЕК за безрезервната подкрепа. Въпреки трудностите по пътя, с гордост мога да отбележа, че ОПИК беше и продължава да бъде най -успешната програма за този програмен период. Стотици български компании получиха безвъзмездна финансова помощ по програмата, като успяха да увеличат производството си, износа си и да достигнат до чужди пазари и да се привлекат допълнителни инвестиции. Всичко това е плод на усилията на служителите в Управляващия орган, които с лекота успяваха да се справят с всяка  ситуация. Тук срещнах изключително добри професионалисти, компетентни и отговорни служители,  и най – вече прекрасни колеги, с които създадохме приятелски отношения за цял живот.

ГД ЕФК, за мен беше огромна чест!“