На извънредна пресконференция Гинка Върбакова обясни скандала около сделката с ЧЕЗ

1
335
Добави коментар

Снимка: Дневник

Собственикът на „Инерком България“ Гинка Върбакова обясни скандала около сделката й за покупка на бизнеса на ЧЕЗ в България с интересите на отпаднали в конкурса кандидати.

Пред депутатите от комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност тя заяви, че се прави опит сделката да бъде осуетена „чрез оказване на политически натиск в България и Чехия заради икономически интереси на вече отпаднали кандидати“ върху купувача и продавача.

„Сериозно подценихме ролята на политическата интрига в тази ситуация. Подценихме и възможността да бъдем атакувани от наши конкуренти, които искат да провалят сделката и да я обърнат в своя полза, но не по законов ред или чрез откритото и прозрачно конкурентно състезание, а чрез оказване на политически натиск в България и в Чехия“, каза Върбакова. „Атаките срещу нас са и заради икономически интереси на вече отпаднали от преговорите кандидати, които не искат честно състезание, конкурентни предложения и законосъобразни действия, за да получат и сключат тази сделка. Те искат да спечелят „по служебен ред“, задкулисно, чрез оказване на политически натиск – както върху нас, така и върху дружеството-продавач ЧЕЗ а.с., изкривявайки медийната среда, тиражирайки откровени лъжи и инсинуации“, добави тя, изчитайки текста на изявлението си.

Върбакова предупреди, че с помощта на адвокати ще прегледа всички изявления и обидни квалификации по свой адрес, включително от най-високо политическо ниво, и ще търси правата си срещу всички спекулации и лъжи. „Няма да допуснем да се тиражират слухове, че сме подставени лица“, заяви тя.