3 март – Ден на национално освобождение и повод за размисъл.

1
364
Добави коментар

Днес, 3 март е национален празник на Република България – ден на Освобождението. На тази дата е подписан Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя. Този празник е добър повод да се замислим, освен за националното освобождение, дали не е време да се замислим и за личното си освобождение.

Но между националното освобождение (когато сме задължени на някой друг – нашите национални герои), то при личното освобождение този метод (да се надяваме някой друг да ни освободи) не работи. Единственият вариант да постигнем лично освобождение, е като с това се заемем самите ние.

От какво имаме да се освобождаваме в личен план?

От много пороци, зависимости и пристрастия, които са ни обсебили и не ни позволяват да бъдем истинските себе си – тези, които сме в действителност. Да вземем един пример: можем ли да бъдем себе си в момент на алкохолно опиянение? А след употребата на наркотици? Пушачите са не по-малко зависими… Нужно ли е да изброяваме всички човешки зависимости? А всички те ни превръщат в роби, а не в свободни хора.

Де вземем повод от националното освобождение и да се замислим, дали не е настъпил момента да действаме за своето собствено освобождение. Както стана вече дума, това зависи от самите нас.