На 14 март германският парламент ще гласува кандидатурата на Ангела Меркел за канцлера

1
397
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Бундестагът ще гласува кандидатурата на Ангела Меркел за поста канцлера на Германия на 14 март. Това потвърди ръководителят на парламентарната група на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС / ХСС), Фолкер Каудуер пред телевизия ARD.

Каудер подчерта, че датата е била съгласувана с председателя на парламентарната група на Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ) в парламента Андреа Налес. „Единодушни сме, че това трябва да стане на 14 март“, каза той.

Както съобщи по-рано ДПА, в днес, 5 март, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще предложи Меркел за четвърти мандат като канцлер.

„Ще изпълня задълженията си, наложени ми от конституцията и утре ще отправя официална препоръка към парламента за избор на федерален канцлер… Надали е изненада за някого, че този човек е Ангела Меркел“, цитира изказването му агенцията.

Гласуването в германския Бундестаг ще се проведе тайно. Коалицията между блока ХДС/ ХСС и СДПГ има 399 места в парламента от общо 709, така че не се очакват никакви проблеми с преизбирането на Меркел.

Правителството официално ще започне работа, след като президентът на Германия предаде на Меркел и членовете на новия си кабинет писмо за назначаване. /БГНЕС, ДПА