Северна Корея иска да сключи мирен договор със САЩ.

1
287
Добави коментар

 Според вестник „Тона илбо“ (Donga Ilbo), севернокорейският лидер Ким Чен Ун е изразил „силно желание“ да подпише мирен договор с Вашингтон. Южнокорейски журналисти разказват за това, черпейки информация от високопоставен източник в администрацията на президента на Република Корея.

Твърди се, че Ким Чен Ун разчитал на установяването на дипломатически отношения със Съединените щати, като „Крайната цел на Ким Чен-Ун е да подпише мирен договор със САЩ и да установи нормални дипломатически отношения, включително и откриването на американско посолство в Пхенян“, съобщава източникът.

Тези си намерения лидерът на КНДР е обявил на среща с южнокорейската делегация в Пхенян. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заявява от своя страна, че американският президент ще приеме покана да се срещне с лидера на КНДР. Тя обаче отбелязва, че разговорите между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун няма да се проведат, докато Пхенян не предприеме конкретни действия за ограничаване на ядрената си програма.

Коментирайки възможната срещата, Тръмп туитна, че санкциите ще останат, докато не се постигне съгласие за премахването на ядреното оръжие, отбелязвайки, че това е въпрос на постоянно разоръжаване, а не само на временно замразяване на ядрените опити. Същевременно южнокорейският президент Мун Же Йин заявява, че е „твърде рано да бъде оптимист“ по предложението на Пхенян да обсъди със САЩ въпроса за денуклеаризация на КНДР.

Местоположението на планираната среща между Тръмп и Ким Чен Ун все още не е определено, но Белият дом обмисля „всякакви възможности“, включително пътуването на президента на САЩ в Пхенян. Затова, че срещата може да се проведе в Пхенян, съобщава вестник „Известия“, цитирайки източници в южнокорейското правителство.