10 малко известни факта за живота на Стивън Хокинг

10
741
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

„Едно от основните правила на Вселената е, че нищо не е перфектно. Перфектното просто не съществува. Без неперфектното нито вие, нито аз щяхме да съществуваме.“

Думи на Стивън Хокинг – един от брилянтните умове на нашето време. На 14 март 2018 г. британският астрофизик отлетя завинаги. Той почина на 76-годишна възраст. Със своите теории за Вселената приживе Хокинг успя да влезе в челните страници на вестниците.

Той е роден на 8 януари 1942 година (300 години след смъртта на Галилео Галилей) в Оксфорд, Англия. Къщата на родителите му се намирала в северен Лондон, но по време на Втората световна война Оксфорд е по-безопасно място за живеене.

Когато е на 11 години, родителите му се преместват в Сейнт Олбанс, Хартфордшър. През 1959 г. е приет в Оксфордския университет, където не е възможно да учи математика (както той искал), затова записва физика, въпреки желанието на баща му да учи медицина.

През 1963 г., докато учи магистратура в Кеймбридж, Хокинг бива диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС). През март 1966 получава своята докторска степен по приложна математика и теоретична физика.

Какви са отношенията му с папата, по какво определя политическите си възгледи и кои са другите му таланти? Германското издание „Фокус” събра отговорите на тези въпроси и други интересни факти за знаменития учен.