Идеи за подпокривното пространство*

2
373
Добави коментар

StudioM

Да, таванът – той често се използва за съхранение на стари мебели и ненужни вещи, но когато жилищната площ не достига, можем с малко фантазия и, в зависимост от решенията, с малък или по-голям ремонт, да го превърнем в уютно и приятно място за живеене. Това е ролята на интериорния дизайнер.

Основният проблем в таванските жилища или така наречените мансарди е загубата на значителни проценти от полезната жилищна площ в скосените пространства. Но добрият интериорен дизайнер ще ви предложи множество практични решения за пълноценното им използване. Там можете да сложите удобни шкафове и рафтове за съхранение или да разположите леглото:

 Но можем да се възползваме от необичайните форми и да ги подчертаем като акцент. 

Ако обновеното подпокривно пространство се използва за добавяне на спалня, то една част от него може да се използва  и за удобен дрешник:
StudioM

С  поставянето на такъв бляскав тапет не само ще създадете атмосфера на лукс, но и чрез рефлектиращите отблясъци визуално ще разширите пространството.

Неизползваният таван можем също така да превърнем в красива детска стая, наподобяваща светла палатка:
Inspire Your Home

И ако боядисаме горната половина на стените в по-светъл оттенък,  стаята ще изглежда значително по-просторна.

В новото таванско помещение можем да разположим и нашия домашен офис:

Или една нова уютна и елегантна стая като тази на снимката най-горе. А за да избегнем усещането за натиск от скосения таван, с интересен тапет с подходящ изглед можем да добавим визуална дълбочина на пространството.

pufikhomes

Но преди да се превърне едно неизползвано подпокривно пространство в уютна мансарда с много естествена светлина, разбира се, е необходимо подробно планиране с помощта на архитект и интериорен дизайнер, както и консултация със строителен инженер за необходимите конструктивни промени и ремонтни дейности.