Шуслерови соли при подагра

1
288
Добави коментар
stupid
stupid

Подаграта е заболяване, което се характеризира с прекомерни концентрации на пикочната киселина в кръвта и натрупване на кристали на пикочната киселина (урати) в ставите и тъканите. Кристалите се натрупват в ставите, което води в крайна сметка до частично или пълно унищожаване на ставата. Кристалите на пикочната киселина се отлагат освен в ставите и в меките тъкани на тялото, сърцето, бъбреците, червата и др. органи. Подаграта е известна още като „болестта на кралете“. Пикочната киселина се получава като продукт от разграждането на пурините. Нездравословният начин на живот е основният причинител на заболяването.

Подаграта се характеризира с внезапни, тежки пристъпи на болка, зачервяване и болезненост в ставите, често в основата на палеца. Първият признак на болестта е появата на белтък в урината. Други характерни симптоми на заболяването са болки в поясната област и увеличаване на диурезата. При 1/3 от заболелите се появява високо кръвно налягане. Често в бъбречното легенче се образуват уратни камъни. Типичните симптоми включват болезнено възпаление на ставите с оток , зачервяване и топлина. Болката е много голяма, всяко докосване е болезнено. Често симптомите се появяват след обилно хранене или след пиенето на алкохол. Увеличената пикочна киселина в кръвта може да съществува без симптоми в продължение на години и десетилетия.

Острите пристъпи на подагра винаги трябва да се лекуват незабавно от лекар.

Шуслерови соли при подагра – За вътрешна употреба

Шуслерова сол № 3 Ферум Фосфорикум (Ferrum phosphoricum) – за болката, противовъзпалително, стимулира метаболизма. Шуслерова сол № 4 Калиум хлоратум (Kalium chloratum) – използва се във втория етап на възпалението. Шуслерова сол № 8 Натриум хлоратум (Natrium chloratum) – Детоксикация, влага. Регулира флуидния баланс и регулира киселините. Шуслерова сол № 9 Натриум фосфорикум (Natrium phosphoricum) – регулира киселинната секреция в организма и стимулира отделянето на пикочната киселина. Шуслерова сол № 11 Силицея (Silicea) – разтваряне на кристалите на пикочната киселина. Шуслерова сол № 12 Калциум сулфурикум (Calcium sulfuricum) – Активиране на метаболизма. Поддържа отделянето, очиства лимфата, подобрява действието на други соли. Шуслерова сол № 13 Калиум арсеникозум (Kalium arsenicosum) Шуслерова сол № 15 Калиум йодатум (Kalium jodatum) Шуслерова сол № 16 Литиум хлоратум (Lithium chloratum) – за отделянето на пикочната киселина и за разтварянето на кристалите в организма. Помага за по-доброто разпределение на минералите в тялото и има детоксикиращ ефект. Шуслерова сол № 17 Магнезиум сулфурикум (Manganum sulfuricum) Шуслерова сол № 18 Калциум сулфуратум (Calcium sulfuratum) Шуслерова сол № 23 Натриум бикарбоникум (Natrium bicarbonicum) – важна сол с обща киселинност Шуслерова сол № 25 Аурум хлоратум натронатум (Aurum chloratum natronatum)

Избор на таблетки: по ваше усмотрение можете да изберете до три соли наведнъж, или само една от предложените соли. Употреба на таблетките: 1 до 3 таблетки 3 до 6 пъти дневно Висока доза: на всеки 1 до 10 минути 1 таблетка

Вземете таблетките поотделно и ги оставяйте да се разтопят бавно в устата.

Следните Шуслерови соли се използват външно като мехлем за подагра: Шуслерова сол № 3 Ферум Фосфорикум Шуслерова сол № 8 Натриум хлоратум Шуслерова сол № 9 Натриум фосфорикум Шуслерова сол № 11 Силицея Шуслерова сол № 12 Калциум сулфурикум Мехлемът се нанасят тънко или се масажира с него няколко пъти на ден.

Хомеопатични лекарства при подагра: Colchicum autumnale – най-добро хомеопатично лекарство за подагра или пикочна киселина. Използва се при хроничните случаи, въпреки че е доста ефективна и в острите. Болката в големия пръст е толкова силна, че човек не може да понесе да го докосне. Другите засегнати части са червени, горещи и подути. Болката се влошава вечер и през нощта. Топлото време всъщност е най-лошото време за пациентите. Ставите се чувстват твърди и трескави. Болките са по-лоши при движение. Често лявата страна е засегната първо и след това проблемът се разпростира надясно.

Ledum Palustre – В случаите, когато болките се движат отдолу нагоре. Болките могат да започнат в стъпалата на краката и да се движат нагоре. Малките стави са по-често засегнати. Има усещане за липса на топлина на ставите и тялото. В действителност, болките се влошават от топлината и се чувства по-добре при студени компреси. Има подуване на големия пръст, както и на глезените.

Benzoic acid – средство за подагра с лоша миризма на урина. Миризмата на урината е отблъскваща. Цветът на урината също е характерен. Използва се за подагра, особено за коляното или големия пръст. В ставите има звук, който се увеличава, докато се движи. Пациентът се влошава на открито и от разкриване на засегнатите части.

Antimonium crudum – лечение за подагра със стомашни симптоми, заедно с тази на ставите. Пациентът обича да яде. Всъщност много от проблемите започват поради преяждане. Има болка в пръстите и петите. Болките са по-лоши в жегата, не може да си позволи да излезе на слънце. Раздразнителен и има дебело бяло покритие на езика.

Sabina – едно от добрите хомеопатични лекарства за подагра при жени, когато има наличие на едно или друго женско разстройство. Наличието на маточни симтоми заедно с подагра е силна индикация за това лекарство. Има болка в петите. Болките се влошават в гореща стая. Ставите са подути и отокът е червен и блестящ.

Berberis vulgaris – Това лекарство е показано, когато има внезапни болки в гръдни стави, които се влошават от движение. Болките често се излъчват от засегнатата част или се преместват в друга област. Лицето има тенденция към камъни в бъбреците.

Urtica urens – помага при елиминирането на пикочната киселина от тялото. Пациентът има тенденция към подагра и образуване на пикочна киселина. Симптомите на ставите са свързани с израстъци. Има болка в раменете, китките и глезените. Пациентът се влошава от излагането на студен влажен въздух, вода и докосване.

Lycopodium – лекарство за хронична подагра, с калциев депозит в ставите. Има болка в петите като от камъче. Единият крак се чувства горещ, а другия студен. Урината се отделя бавно и има тежка, червена утайка. Възможно е да има болки в гърба, които се облекчават чрез уриниране. Дясната част на тялото е особено засегната и всички оплаквания изглеждат по-лоши, особено между 16:00 и 20:00.

Arnica – използва, когато ставата е възпалена и наранена, боли като ходи. Лицето може да се страхува да бъде докоснато или приближено поради болка.

Лечебни растения: коприва, бреза, бръшлян, великденче, глухарче, златник, върба, хвойна, препоръчва се баня с овесена слама.

Болните страдащи от подагра или повишени нива на пикочна киселина, могат да постигнат много добри резултати чрез промяна в диетата си. Пурините се освобождават от алкохол или от месо, карантия, бобови растения. Но някои лекарства също повишават нивото на пикочната киселина. Постенето също може да предизвика атака на подагра. Максималният прием на пурин трябва да бъде максимум 2000 mg / седмично. Тъй като кристалите на пикочната киселина се отлагат не само в ставите, но и в бъбреците, пиенето на големи количества вода е изключително важно. Да се избягват богатите на пурин храни, например: пилешки дреболии, карантия, цаца, сардини, аншуа, херинга, пъстърва, червено месо,свинско месо, месо от гъска, дивеч, фъстъци, . Да се ограничи консумация на алкохол. Да се приемат: нискомаслени млечни продукти и сирена, кисело мляко, яйца, хляб бял, зърнени култури (не пълнозърнести), паста, зеленчуци, плодове, ядки-с изключение на фъстъци.