Самоуби се пилотът, свалил самолета МН17 над Донбас | Temaonline.bg

1
386
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Според местното издание НикВести  оръжието е иззето и е изпратено за експертиза Института по криминалистика в Николаевска област. През последните няколко месеца Владислав Волошин бе директор на комуналното предприятие Николаевски международен аеропорт.

Според вестника, Волошин е посегнал на живота си заради натиск от страна на местните власти – обяви журналистът Андрей Лохматов.

Лохматов съобщава за аудиозапис, на който се чува как някой склонява Волошин да одобри съмнителен търг за ремонт на сградата на летището.   В профила си във Facebook журналистът публикува и кореспонденция на Волошин няколко седмици преди трагедията, в която той признава, че е бил принуден да извърши престъплението заради натиск от страна на местните власти и често го навестяват мисли за самоубийство.

„Не се страхувам от него. Не ми се иска да оставям децата без баща. Въпреки че… вече седмица мислите за самоубийство не ме напускат“, пише Волошин.

Според приятел на пилота обаче, той не е страдал от депресия. Юрий Бутусов твърди, че двамата са разговаряли в края на февруари, обмисляли да напишат книга.

„Не ми е казвал за никакви врагове или нерешими проблеми. Разговаряхме в края на февруари“, написа Бутусов във Facebook. Волошин имаше прекрасно семейство, малък син и 2-годишна дъщеря, с които много се гордееше. „Това не беше депресия“, пише още приятелят му Бутусов, който е и журналист.

Междувременно бе съобщено, че правоохранителните органи проверяват различни версии за смъртта на пилота. „Ще бъдат разгледани всички възможни версии и изяснено каква може да причината за трагедията”, съобщават от полицията в Николаевска област. От там отбелязват, че в момента полицията разследва дело за умишлено убийство, тъй като такава е процедурата при разследване на случаите на самоубийство

 

Владислав Волошин бе капитан от 229-а тактическа бригада н състава на ВВС на Украйна, в края на 2014 г. той е свален над Ивайловск от противовъздушната отбрана на ЛДНР, докато летял със самолет Су-25. Той успява да се катапултира и така си спасява живота. След това тези самолети са извадени от въоръжение във ВВС. За проявено мъжество Волошин е награден с орден III степен и почетна грамота. 

 

На 3 май 2015 ВВС излъчи документален филм Тайното досие: Кой свали МН 17?“ , в който се развива версията, че самолетът на малайзийските авиолинии е бил свален от украински бойни самолети с цел да бъде обвинена Русия и да се разпали международен скандал.

В документалния филм на BBC Наташа Воронина разказва: „Беше лято, време за прибиране на реколтата. Чух силен взрив. Най-напред видях черен дим и два самолета – малки, като сребърни самолетчета — играчки. Единият продължи напред, а вторият обърна точно след взрива и се върна, откъдето бе дошъл“.

Германският разследващ журналисти Били Сикс интервюирал над 100 свидетели, седем от които категорично твърдят, че са видели украинските изтребители.

„Един от свидетелите ми разказа, че той е видял как самолетът изстрелва ракета – като тънка бяла линия, която минава през облаците. След това чух експлозия“.

Били Сикс смята, че в операцията по свалянето на пътническия самолет са участвали два самолета – единия е изстрелял ракета отзад към пилотската кабина, за да унищожи екипажа. След това вторият самолет е изстрелял ракета въздух-въздух.

Най-шокиращите разкрития прави частният детектив Сергей Соколов, който също е събрал данни от 100 експерти и разследващи, които са проверили всеки метър от мястото на катастрофата. Всички са категорични: не са открити абсолютно никакви следи от шрапнел от ракета „Бук“. Соколов обаче разполага с телефонен разговор между двама агенти на ЦРУ, които уточняват поставянето на две бомби на борда на MH-17.

Операцията е планирана и осъществена съвместно с Украинските сили за безопасност: „Агентите на ЦРУ са действали в координация с тайните служби на Холандия и бомбите са били поставени на летището в Амстердам и това не би могло да се случи никъде другаде“ – разказва Соколов за резултатите от своето разследване.

Той добавя: „Целта на терористичната операция е била предварително определена: хвърляне на вината върху Русия, засилване на санкциите, създаване на напрежение в Украйна и дискредитиране на бунтовниците от Донбас. Но най-важната цел е Русия да бъде набедена за „варварска държава“, агресивен съсед, което налага засилване присъствието на НАТО в Европа и особено в Украйна.