Какво е домейн?

1
352
Добави коментар
maskedbeast
maskedbeast

Какво е домейн?

Домейн или domain e адресът на сайта – това, което пишем в адресната лента на браузъра, за да отворим желания сайт. Адресът се нарича още име на домейн или само домейн. За разлика от името, обаче адресът на сайта не е част от неговото съдържание, свързва се с понятието хостинг и е задължително не може да има два различни сайта с един и същ адрес.

Структура

Структурата на домейните обикновено се състои от 2 части, отделени една от друга с точка. Първата е същинското име на домейна, наречена „домейн от второ ниво“ а втората представлява домейнът от първо ниво. Например imenasait.com, „imenasait“ е домейнът от второ ниво, а „.com“ – домейнът от първо ниво. Домейните от първо ниво са общо два вида: съдържащи кода на страната (например – „.bg“) или т.нар. общи домейни от първо ниво. Те се състоят от 3 букви. По всяка вероятност сте чували за много от тях – „.com“, „.org“, „.net“ и др.

Важно е да се знае, че домейн с кода на страната, би могъл да регистрира единствено потребител с българско гражданство. А общите домейни от първо ниво обикновено отговарят на някаква специфична организация – например „.edu“ – за образование , „.biz“ за бизнес. Всички домейни от първо ниво са под юрисдикцията на Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (ICANN). ICANN се грижи за регистрацията и поддръжката им.

Домейните се регистрират от специално оторизирани компании-регистратори на домейн имена и се подчиняват на определени правила по отношение структура, собственост, търговски права и др.

Домейнът на HTML уроци за начинаещи е регистриран с НоваХост. Ако желаете да проверите актуалните предложения и цените на предлаганите от тях домейни, кликнете тук.

Ако имате въпроси, предложения или сте се натъкнали на грешка в някой от постовете, може да се свържете с мен.