Англичани, а не руснаци манипулирали избоите в САЩ | Temaonline.bg

1
356
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Британската компания за анализи „Cambridge Analytica” се е намесвала в хода на изборите в различни части на света, прибягвайки до подкупи и разпространение на клеветническа информация в интернет, разкри разследване на Channel 4.

Разкритията разпалиха яростна полемика с разрази около използването на личните данни на 50 милиона потребители на най-популярната социална мрежа, Facebook от компания, свързана с предизборния щаб на Доналд Тръмп преди президентските избори в САЩ през ноември 2016 г.. 

Британската компания е била нета от американския милиардер Робърт Мърсър, който бе основен дарител за кампанията настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп. Стив Банън, който е служител на Мърсър, доскоро беше съветник на Тръмп, а преди това вицепрезидент на „Cambridge Analytica”.

Собственикът на  „Cambridge Analytica” Александър Никс ––––––––––-

Скандалът има и друго измерение. Той удари силно по доверието на инвеститорите във „Facebook”. Състоянието на собственика на социалната мрежа Марк Зукърбърг намаля с повече от $6 млрд. за ден. Вчера акциите на „Facebook” поевтиняха с 6,77%.

Според няколко медии, сред които американският ежедневник „Ню Йорк таймс“ и британският седмичник „Обзървър“, британската компания Cambridge Analytica е използвала личните данни на 50 милиона потребители на социалната мрежа без тяхно съгласие, за да разработи софтуер, позволяващ да бъдат прогнозирани нагласите на избирателите и да им бъде повлияно. Това е станало с помощта на приложение за психологически тестове, разработено от руския психолог от Кеймбридж Александър Коган и изтеглено от 270 000 потребители на Facebook.  

Милиардерът-спонсор на кампанията на Тръмп Робърт Мърсър ––––––––––

От социалната мрежа признаха, че приложението се е сдобило с лични данни и на „приятелите“ във Facebook на изтеглилите го потребители, които след това попаднали в базата данни на „Cambridge Analytica”. 

През 2015 г.  социалната мрежа блокирала приложението и поискала от Коган и британската компания да изтрият данните. Преди няколко дни обаче от „Facebook“ установили, че това не е станало.

Cambridge Analytica, на която щабът на Тръмп е платил за извършени услуги, отрече да е използвала данните от Facebook за нуждите на предизборната кампания на бъдещия президент на САЩ. Компанията уточни и че не е работила по референдума през юни 2016 г., на който британците гласуваха за излизане на страната от Европейския съюз.

 

Според експерти от социалната мрежа не са разбрали разликата между търговски и политически реклами.

„Голям проблем е, че Facebook изглежда не прави разлика между това да продава маратонки и президентска програма“, коментира Даниъл Крайс, преподавател в Университета на Северна Каролина.

В този контекст шефът на Facebook по сигурността Алекс Стамос обяви, че оттук нататък ще се съсредоточи върху сигурността при избори, но няма да напусне социалната мрежа.

Channel 4 на британската телевизия разпространи предполагаеми кадри, заснети със скрита камера, на които шефът на Cambridge Analytica Александър Никс се хвали, че е прилагал неетични техники, за да залага капани на политически противници по време на кампании.

Никс говори включително за разпространяване на фалшиви съобщения в интернет.

Има данни, че Cambridge Analytica е повлиявала на избори в целия свят.

Журналистите от „Channel 4”  записали тайно срещи с представители на „Cambridge Analytica”, представяйки се за потенциални клиенти, искащи да манипулират изборите в Шри Ланка. Срещите се осъществявали в лондонски хотели от януари 2017 до януари 2018 г.

Пред скритата камера главният изпълнителен директор на компанията Аликзандър Никс разказва, че фирмата му се е намесвала в повече от 200 избори в различни страни по света, сред които Нигерия, Кения, Чехия и Аржентина.

„Предлагахме на кандидата голяма сума за финансиране на неговата предизборна кампания в замяна на земя например. Записвахме това на видео, след това замъглявахме лицето на нашия човек и пускахме записа в интернет“, посочва Никс, наричайки предложението – „твърде добра сделка, за да е истина“ и определяйки го като много ефективен начин за манипулация. Той добавя, че компанията му е пращала в домовете на кандидатите проститутки и пояснява, че в конкретния случай може да докара в Шри Ланка красиви момичета от Украйна.

На срещите, наред със самия Никс, присъстват експертът по данни Алекс Тейлър и изпълнителният директор Марк Търнбул. Последният разказал, че служители на компанията са пускали компрометиращи данни за кандидатите в отделни сайтове и социални мрежи. „Cambridge Analytica” е действала, по желание на клиента, не от свое име, а като „студенти, които правят курсови работи в университета или туристи“.

 

След излъчването на разследването представител на „Cambridge Analytica” заяви, че думите по време на срещите са били изтълкувани неправилно. Според него двама от служителите на компанията са се пошегували, опитвайки се да провокират „потенциалния клиент“ да разкрие дали в намеренията му няма нещо незаконно.

Самият Александър Никс каза, че съжалява за участието си в тези срещи и че компанията му не е предлагала подкупи, не е изпращала проститутки на никого и не е разпространявала невярна информация.  

Разследване на The Guardian обаче сочи, че услугите на „Cambridge Analytica” са използвани не само за изборите в САЩ, но и за кампанията за „Брекзит”.

Междувременно Европейският парламент обяви, че възнамерява да проведе разследване във връзка с информацията за използването на личните данни на потребители на социалната мрежа. Еврокомисарят по въпросите на правосъдието, правата на потребителите и социалното равенство Вера Юрова ще повдигне този въпрос по време на среща на представители на компанията и федералното правителство следващата седмица, когато е на посещение в САЩ.

Британската служба за надзор на информацията съобщи, че ще поиска съдебна заповед за проучване на компютрите и сървърите на компанията за стратегически комуникации. Причината е, че базираната в Лондон Cambridge Analytica не сътрудничи на разследването