Ястие от Сирия:Дауд паша

13
Добави коментар
Sham
Sham

Както предполагах, включвам се отново. Бях изпаднал в мисловен дефицит, когато се сетих за нещо. Представям ви Дауд паша.

by Ameen Majzoub

Не, това не е някой турски воин, който е беснеел на Балканите. Това е ястие от Сирия(според други е от Ливан). На арабски е Dawood Basha, защото няма „п“ в азбуката. Историята на ястието е от 19 век, било предпочитано от местен паша. Разбира се, може би има още версии за името на това ядене, но аз знам тази.

Характерно е за Египет и Леванта (това западно наименование на Билад Аш-Шам не ми харесва, но да поясня – това са страните Сирия, Палестина, Ливан и според някои, и Йордания), като се ползват много домати, за предпочитане по-узрели. Ето една примерна рецепта:

500 гр. мляно агнешко месо (ако не харесвате агнешко-сложете телешко или смес, но за автентичност по-добре агнешко)
няколко големи, зрели домата
1 голяма глава лук
1 супена лъжица доматено пюре
1 купа нахут
няколко филии  хляб
1 кутия мляко
1 чаена лъжичка бахар
сол
пипер
зехтин
2 купи пилешки бульон (от блокчетата тип „Maggi“)

Да започнем с правенето на кюфтетата. Каймата я намачкайте добре, след това вземете всяка филия и я потопете в млякото. Добавете ги към каймата. Започнете да оформяте малки топчици от сместа, като преди пържене сложете сол и бахар.

Обелете доматите. За да станат добре, може да видите това видео. Нарежете ги ситно и отделете встрани. В тиган започнете да пържите кюфтетата, като дъното да е покрито със зехтин. Не е нужно още да бъдат сготвени, само докато придобият кафяв цвят. Внимавайте да не се разпаднат, затова ги обръщайте внимателно. Извадете кюфтетата в чиния.

Нарежете лука на тънки парчета и в същия тиган започнете да го пържите. Добавете доматите, така няколко минути, докато лукът омекне. Сега сложете пилешкия бульон, доматеното пюре, сол, черен пипер и малко вода, ако е необходимо. Така гответе, докато сосът се сгъсти.

След това добавете кюфтетата към сосът и накрая, след като усетите, че всички продукти са станали готови, изключете котлона и добавете нахута.

Сервира се с ориз или булгур. Приятно хапване!

Thanks Syrian Foodie!

Like this:

Like Зареждане…

Related