Алкохолът и влиянието му върху здравето на човека

1
317
Добави коментар
biomall
biomall

Как да се предпазим от зависимостта от алкохола?

Хранителният алкохол (етилов алкохол или етанол), присъстваш в различни концентрации в алкохолните напитки, е вещество, получаващо се от ферментацията на захари, съдържащи се в плодове, нишесте от богати зърнени култури и грудки.

Алкохолът има собствена енергийна стойност (7kcal зa g), поради което се смята за хранително вещество. Калориите, съдържащи се в алкохола, влияят загряващо на организма. Ферментиралите напитки, като вино и бира, са познати и консумирани от човека в продължение на 10 000 години и са част от културата, ритуалите и обществения живот на почти всички народи по света.

На практика, алкохолът в нормално количество, може да има положителен ефект върху психо-физичното състояние на човека. Ако обаче се приема в големи количества, може да нанесе поражения на здравето на индивида. Погълнатият алкохол се абсорбира от храносмилателната система и влиза в кръвта и чрез нея се разпространява в тялото. Черният дроб е органът, който има ролята да го трансформира, използвайки за това специфични ензими. Изчислено е, че чаша бира от 330мл или 125 мл вино се метаболизират за около 2 часа. Прочистването на организма от алкохола се осъществява от бъбреците чрез урината, от белите дробове чрез дишането и от кожата чрез потта.

Чрез кръвообращението алкохолът достига и до мозъка на човека и засяга централната нервна система, която контролира живото поддържащите функции на организма. Ефектът от алкохола се определя от:

Дозата погълнат алкохол
Концентрацията на алкохола в питието
Дали е приет на празен стомах или по време или след храна
Бързината, с която се пие
Различната поносимост при консумацията на алкохол на  индивидите
Телесното тегло
Пола
Здравословното състояние.

Алкохолът е бил известен още в древността и е използван не само като хранителна добавка заради своето съдържание на захар, но и като медикамент заради антисептичните си свойства. Качествата му на афродизиак също са били известни в миналото.

Историческите източници потвърждават, че преди 3-то хилядолетие пр.н.е. египтяните и месопотамите са познавали бирата като напитка. На запад алкохолните напитки са били използвани, за да компенсират недостига на храна, като антидот срещу трудностите на живота, както и като аналгетик. Производството на алкохола е документирано още в елинските ръкописи.

Консумацията на спиртни напитки се разпространява масово на Стария Континент в края на седемнадесети век. Злоупотребата с алкохол е обявена за болест от медицинска гледна точка едва през двадесети век.

Алкохолът и здравето

Етанолът има многостранни ефекти върху човешкия организъм и по естество те са:

Съдържанието на ацетил-салицилова киселина и витамин А, което влияе върху мускулите вследствие на физическо натоварване
Широкоспектърно фармакологично действие върху някои рецептори и дестабилизиращо въздействие на клетъчните мембрани
Въздейства токсично върху черния дроб, панкреаса и мозъка
При пристрастяване се развиват психични нарушения: деменция, психоза, тревожност, сексуална дисфункция, внезапна смяна на настроението и нарушение на съня.

Постоянната консумация на спиртни напитки води до множество заболявания като цироза, рак и невропатии. Злоупотребата с алкохола по време на бременност може да причини физическо и психическо увреждане на плода.

Алкохолизъм – какво представлява?

Зависимостта от алкохола се третира от медицинските среди като болестно състояние и е дефинирана като социален проблем, тъй като зависимите от алкохола проявяват насилие в обществото  – това са престъпления от битов характер, както и пътнотранспортни произшествия.

Алкохолизмът е патологичен синдром, характерен със зависимост към алкохола. Неговата симптоматика се изразява в постоянно натрапчиво желание за консумация на напитки с алкохолно съдържание от индивида, което има отражение в социалното му поведение и здравето му. Терминът алкохолизъм е използван за първи път през 1849 година, но в медицината е заменен от понятието „злоупотреба с алкохол”. Както при другите наркомании, алкохолизмът се счита за лечимо заболяване. Причините за заболяването не са все още напълно изяснени. Някои от факторите, посочени като рискови са: социалната среда, стресът, духовното здраве, генетичната предразположеност, възрастта, етносът и полът.

Постоянната употреба на спиртни напитки в дълъг период от време предизвиква физиологични промени в мозъка. Реакциите, предизвикани от химичните промени в мозъка са причина за липсата на възможност индивида да преодолее алкохолната си зависимост. Прекомерната и ежедневна употреба на алкохол причинява поражения на  всички органи на тялото, включително и на централната нервна система, водещи до серия от физични и психични разстройства.

Алкохолизмът е неспособността на човека да се самоконтролира при консумирането на спиртни напитки, въпреки осъзнатата опасност за здравословното му състояние.

Диагноза и лечение на алкохолната зависимост

Диагностицирането на болестта се определя чрез въпросници и тестове, а самата терапия включва детоксикация с лекарства като бензодиазепини, използвани при случаи на абстиненция. Алкохолиците често са зависими и от други вещества, поради което може да се наложи по-продължително лечение. Много полезни са груповите терапии при алкохолиците. В сравнение с мъжете, жените са изложени на много по-голям риск от заболяване.

Данните на Световната Здравна Организация са за 140 милиона зависими от алкохола в целия свят.

Как да се противопоставим на болестта алкохолизъм?

Навикът към алкохола е социален проблем, който се отнася все повече до младите групи в обществото. Той дебне във всяка напитка с приятен вкус и в желанието да направим добро впечатление в околните. Много често в тази възраст консумацията на спиртни напитки е въпрос на престиж. Употребява се с цел повдигане на настроението в компания между приятели, за честване на празници, но също и по тъжни поводи за преодоляване на кризисни състояния, типични за възрастовата група. Три четвърти от хората консумират алкохол, но не всички, разбира се, са алкохолици. Алкохолът е една магическа отвара, която е способна да те успокои, възбуди или разсее, но зад тази магия има едно токсично вещество, способно да предизвика зависимост, една излишна и безполезна молекула, която тялото абсорбира с лекота и която достига и уврежда органите. Жертвите на тази инвазия са черният дроб, панкреасът и централната нервна система, устата и храносмилателният тракт, както и репродуктивната система. За да се преборим със зависимостта от алкохола е необходима поддръжката на лекаря и на семейството. Алкохолизмът е един звяр с много глави, подхранван от психологически, физиологически и социални фактори. За да се освободите от него, преди всичко трябва да признаете пред себе си, че има проблем и че този проблем е в дъното на чашата – да си дадете сметка, че сте зависими от алкохола и какви са мотивите да се откажете от него. Първата стъпка, често провокирана от член на семейството или от болен приятел, е да се обърнете към Вашия лекар за помощ, който ще Ви насочи към специалист, обществена служба или асоциация, които са в услуга на хора с тази или подобни зависимости.

В този дълъг път, лекарят е този, който ще участва в рехабилитацията, защото може да лекува и пораженията и да предпише необходимите медикаменти, необходими в първите месеци на лечението, а и след това, ако е необходимо. Лекарствата се вземат под контрола на лекаря. Това са медикаменти, които влияят върху настроението като бензодиазепин, или други, имащи за цел да въздействат да се устои на абстиненцията, вещества, които въздействат на мозъчните функции. Съществуват и вещества, които превръщат в неприятно преживяване това, което преди терапията е доставяло удоволствие.

За да се освободим от зависимостта към алкохола са необходими две години.

При установяване на алкохолизма лекарите имат различни методи за диагностика, но най-обикновеният от тях, използван от началото на 80-те години до днес, е тестът на Кейдж, състоящ се от четири въпроса към пациента и семейството му:

Чувствали ли сте някога необходимост да ограничите консумацията на алкохол?
Дразнели ли сте се някога от критиките към Вас спрямо отношението Ви към алкохола?
Чувствали ли сте някога дискомфорт или вина за поведението си?
Употребявате ли алкохол веднага след сън?

При два положителни отговора вероятността да сте зависими от алкохола е голяма, а при повече от два положителни отговора диагнозата не подлежи на съмнение.

От черния дроб до секса – пораженията от алкохолизма са многобройни. Чрез кръвоносната система етанолът се разпространява по всички органи и води до сериозни увреждания. Черният дроб е застрашен от хепатит и цироза, панкреасът е изложен на риск от хронични възпаления и рак, а пораженията върху централната нервна система са: нарушение на паметта, деменция, церебрална атрофия. Алкохолът е причина за много от сърдечно-съдовите заболявания и уврежда репродуктивната система. Многобройните поражения и негативното му отражение в обществото би трябвало да ни накара да бъдем откровени към себе си и да потърсим незабавно помощ от компетентните специалисти.