Фейслифт – Пластична хирургия д-р Ангел Енчев

1
595
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Пластика на лицето или т.н. фейслифт – face lift, в повечето случаи е интервенция, предназначена да възстанови конкретните изменения по лицето, които настъпват с напредването на възрастта. Подходяща е както за жени така и за мъже. Тези лицеви изменения обикновено са – отпускането на шията, страните (бузите), задълбочаването на около устните гънки, набръчкването на челото и торбичките по долните клепачи на очите.

Поради изброените характеристики става ясно, че не може да се конкретизира строго възрастта при която е наложително извършването на facelift.

 

Фейслифт е обобщено понятие за отстраняване на бръчките и увисналата кожа по лицето и може да включва следните пластични корекции и манипулации на лицето – пластика на клепачи (горна и долна блефаропластика), лифтинг на шия, инжектиране ботулинов токсин за премахване лицеви бръчки, запълване и заглаждане на бръчките чрез филъри, лазерно подмладяване на кожата и други.

Например, възможно е пациенти в напреднала възраст да нямат горепосочените симптоми и съответно хирургическа интервенция да не е необходима, и обратното лица в по-млада възраст могат да бъдат носители на белезите на силно отпускане на кожата, при което необходимостта от пластика на лицето е силно необходима. Много често пластичният хирург преглежда пациенти на възраст от 40-45 год., които демонстрират една уморена, повяхнала кожа, с фини бръчки най-вече в областта около очите и устата, и евентуално леко спадане на челото, с подчертано изразени мимически бръчки. В тези случаи, един пилинг с хидроксикиселини е достатъчен за справянето с този проблем или Laserbrasion, ако дефектите са по-дълбоки. Възможно е, при тези пациенти, извършване и на lift на челото, който се осъществява ендоскопски, посредством три отвора, в окосмената част на челото.

Съществува голямо разнообразие от хирургични и други безкръвни манипулации, които се прилагат успешно за разрешаването на тези проблеми на възрастта. Така например отскоро прилаганият метод на пареза на някои мимически мускули с Botox, различните инжекционни материали, които попълват бръчките ( Fillers), химическият пилинг както и лазерът, както и третирането с различни радиочестоти, са все методи, успешно атакуващи белезите на възрастта. Много често един пилинг с хидроксикиселини е достатъчен да се справи с една уморена, повяхнала и изтощена от слънцето кожа. Във всички случаи обаче, съветът на пластичния хирург за вида на интервенцията е абсолютно необходим и естествено той е човекът, който ще го изпълни по най-правилния и резултатен начин. Решението, дали има нужда от фейслифт за овладяването на отпуснатата кожа, също трябва да бъде взето от пластичния хирург.

Хирургичната техника се състои във възстановяването на тонуса на лицевите мускули и на отпуснатата кожа на шията и бузите. Цялостното възстановяване също така би трябвало да включва и пластика на клепачи и изглаждането на слепоочията. Последните две могат да бъдат и самостоятелни интервенции блефаропластика – пластика на клепачи и темпорален лифт, в зависимост от нуждите на пациента. Различните видове техники, използвани в пластичната хирургия не деформират чертите на лицето. Внимателното изграждане на страничните мускули на лицето и поставянето на шевовете на правилните места дава възможност да се предаде младежки и жив израз на пациента. Продължителността на получения резултат не може да се определи. Отпускането на кожата започва да се развива със същото темпо както и преди, с тази разлика, че началото е от „по-млада“ възраст.

Понятия като ендоскопски и хипопериостичен лифт са техники, които също намират приложение в пластичната хирургия на лице.Например лифт на слепоочията си струва да бъде извършен ендоскопски след като не оставя шевове и хематоми в областта. Хипопериостичният Lift може да се приложи като следствие на ендоскопския Lift или при пластиката на клепача като определено може да затвърди резултата на един класически Face Lift, но в никакъв случай не може да го замени.При всички случаи опитният пластичен хирург е този, който трябва да избере техниката или съчетанията от техники за постигането на максимално добър естетически резултат.

Други техники, които е възможно да бъдат чути като APTOS или HAPPY LIFT и пр. се отнасят до различните видове хирургични шевове и възли и могат да бъдат прилагани самостоятелно или като допълнения към класическия Face Lift.Съществуват сериозни опровержения относно сигурността и необходимостта от тези техники и не съществуват, поне засега, постоянни научни резултати. Непосредствено преди пластиката на лице, хирурга, който ще извърши интервенцията извършва т.нар. демографско планиране-маркира съответните точки в различните зони на лицето и шията. Тези „разчертания” помагат на хирурга да оформи концепцията си за конкретните оперативни техники и да следи за симетрия в двете половини на лицето и шията, по време на операцията. Това е момента, в който пациента, стоейки пред огледало, може да изкаже желанията си, предложенията си и да зададе последни въпроси.

Времетраенето на хирургическата интервенция – facelift, варира от 2,5 до 4 часа. Пациентът, както и при всички останали хирургически намеси трябва да постъпи в клиниката гладен, без да е пил вода през последните 6 часа.Трябва да носи със себе си предоперативните клинични изследвания и да бъде подготвен за една лесна, операция, с кратък и безболезнен следоперативен период от порядъка на 10- 15 дни. Непосредствено след операцията отокът е значителен и са налице синини по клепачите и лицето.Препоръчват се студени компреси и капки за очи за 5 дни. Обезболяващи средства почти не са необходими. Пациентът може да напусне болницата след 24 часа.Шевовете от клепачите се махат на 4-ия ден , а останалите на 10-ия. Пластиката на лицето (фейслифт) е съпроводена с наличието на шевове около ушите, които продължават и се скриват в окосмената част.Рядко биват забележими след период от шест месеца. Шевовете по клепачите изчезват и са трудно забележими след 15 до 30 дни.

Пациентът може да се появи на публично място на 10-ия ден.При пушачите шевовете около ушите е възможно да се забавят да цикатризират, вероятна е и слаба некроза в областта на ушите, но дори при забавяне на заздравяване на шевовете никога не предизвиква проблеми. Един остатъчен, незабележим оток е вероятно да се наблюдава около 4 месеца.