Управляваме компютри с мисълта си, чрез тази странна джаджа

1
300
Добави коментар
seoslav
seoslav

Забравете за технологиите за въвеждане на текстови команди с глас – изследователи от медийната лаборатория към Масачузетския технологичен институт (MIT) са изобретили устройство, което позволява да управляваме компютър като просто си мислим дадени команди.

Странната джаджа се прикрепва под челюстта и прилича на … хм … ами на същество от филм на ужасите, което се готви да влезе в устата ви. Ако се абстрахирате от това обаче, ще откриете, че тя ви позволява да командвате различни машини с мисълта си.

Как работи?

Когато си помислите определена дума, тази информация мигновено се отправя към устата ви, където тя ще поде произнесена. Става въпрос за сигнали, които се предават от мозъка към мускулите, контролиращи челюстта и езика. Именно те биват прихващани чрез специален компютър, вграден в новото устройство.

То е наречено от своите създатели ALterEgo и съвсем наскоро беше представено по време на Международната конференция по интелигентни потребителски интерфейси (International Conference on Intelligent User Interfaces), която се проведе в Токио.

Джаджата използва седем електрода, позиционирани около устата, с чиято помощ приема въпросните мозъчни сигнали. След това тази информация се обработва и предава безжично на друго устройство, което я превръща в смислени команди. За сега технологията е тествана върху няколко доброволци и предстои нейното развитие до комерсиален продукт.

Повече инфо за устройството има тук.