Военните създадоха изкуствен интелект, който може да програмира софтуер

1
764
Добави коментар
seoslav
seoslav

Ако и на вас ви се струва, че времената на Скайнет, Терминатор и Матрицата са съвсем близо, не сте единствените. Машините поумняват с всеки изминал ден, а само преди броени часове дойде новината, че е създаден Изкуствен интелект (AI – Artificial Intelligence), способен сам да пише компютърни програми.

Той се нарича BAYOU и представлява мощен инструмент, базиран на технологията deep learning (в превод нещо като “дълбоко обучение”).

На практика машината работи като своеобразна търсачка за програмен код. Вие просто й казвате какъв тип програма искате да създаде, въвеждате няколко ключови думи и тя подбира и обединява код на програмния език Java, който да извършва желаните действия.

BAYOU е създаден от екип учени от Университета Райс (Rice University), а проектът е финансиран от американската армия и Google (едва ли това изненадва някого). Google са осигурили кода на около 1500 Android приложения, което е около 100 милиона реда код. В резултат BAYOU може да открива необходимите му части програмен код и да ги слепва, създавайки собствени програми.

Проекти като BAYOU могат да се окажат неочаквано решение на нарастващата нужда от програмисти в корпоративния свят. Днес само в България свободните позиции за такива специалисти са стотици, а в целия свят техният брой се измерва в стотици хиляди.