Николина Ангелкова: Над 1,6 млн. чужди туристи са посетили България тази зима

2
179
Добави коментар

Кадър БНТ

Резултатите от зимния сезон показаха, че той е повече от добър. Това заяви в студиото на „Денят започва“ министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите ѝ, всъщност отново отбелязахме един своеобразен рекорд от влизането ни в ЕС – над 1 милион и 653 хиляди чуждестранни туристи, които са посетили страната ни от декември до януари, което е с 12% ръст на фона на рекордните ръстове от миналия зимен сезон от 19,6%.

„Ние продължаваме все по-устойчиво да се утвърждаваме и като предпочитана зимна дестинация. Но не само чуждите туристи, а и броят на приходите нараства също в такива проценти. В периода декември 2017 – февруари 2018 г. има над 400 милиона евро са приходите зимен туризъм само, което означава, че усилията, които полагаме в тази посока все повече се забелязват от всички наши потенциални пазари, т.е. България става и предпочитана зимна дестинация, независимо, че като цяло сме познати като дестинация за слънце и море“, заяви Николина Ангелкова, министър на туризма.

Според Ангелкова, това, което се очаква за летния туристически сезон и за което се работи още от миналото лято и вече за сезон 2019, е ръст от около 5 до 7% и това лято, което всъщност отново ще покаже една устойчива тенденция, която имаме. Миналото лято имаше ръст от 5,7%, което е над 5 милиона и 300 хиляди чуждестранни туристи, посетили страната, така че това лято се очаква същия ръст като миналото, уточни още Николина Ангелкова.