Въпреки мира САЩ продължават да се готвят за война в Корея | Temaonline.bg

1
206
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Американските войски остават в Южна Корея дори и след подписване на мирен договор със Северна Корея, предава TACC.

„Позицията на правителството се изразява в това, че силите на САЩ в (Южна) Корея играят роля на посредник между основни държави, такива като Китай и Япония“, заявява помощник на южнокорейския президент пред корейската агенция Yonhap, цитиран от ТАСС.

В Република Корея са дислоцирани 28 500 американски военнослужещи, наследство от Корейската война 1950-1953 година, завършила с подписване на временно примирие.
 

Междувременно Южна Корея потвърди пристигането на 8 изстребителя F-22 „Stealth“ за съвместните военни учения със САЩ, предава AFP.

Бойните самолети от САЩ пристигат за учението „Максимален гръм“ (Max Thunder), в което ще вземат участие повече от 100 самолета от двете страни. САЩ разполагат със 180 бойни самолета в бази в Южна Корея. 

Учението започва на 11 май и ще продължи две седмици.

Според консервативния вестник Chosun Ilbo самолетите пристигат, за да увеличат натиска върху Ким Чен Ун преди предстоящата среща между САЩ и Северна Корея

„Максимален гръм е редовно учение, което е било планирано много преди очакваната среща между САЩ и Северна Корея“, заявяват от южнокорейското военно министерство.

Самолети от този модел присъстваха на съвместните военни учения между двете страни през декември миналата година.

Северна Корея обикновено реагира остро срещу дислоцирането на самолети „Stealth“, които могат да бъдат използвани за прецизни удари срещу важни обекти .
 

Какво си казаха корейските лидери на четири очи

Президентът Мун Дже Ин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун по време на историческата си първа среща миналата седмица останаха насаме за половин час и разговаряха без своите съветници и сътрудници.

Тяхната среща бе заснета от дистанция от телевизионни камери и фоторепортери, но няма официален аудиозапис от това, какво са си казали двамата.

Японският ТВ-канал NTV показал запис на експерти по четене по устните и те се опитали да възпроизведат разговора между двамата корейски лидери. те са категорични, че в началото на разговора Мун повтаря думите „ядрени полигони“ и „Тръмп“, а Ким казва „САЩ“ и „ООН“.

Корейският вестник Chosun Ilbo също разполага с дистанционен видеозапис на разговора, който на свой ред предоставил на експерти по четене по устните. Те разпознали, че в един момент Мун казва, докато двамата се разхождат: „Вместо да поддържаме осакатени отношения, защо да не поддържаме диалог в позитивна посока“.

След като двамата седнали, Ким поема инициативата в разговора и казва:

„Срещата на високо равнище Северна Корея – САЩ трябва да донесе позитивни резултати и аз искам да вървим стъпка по стъпка, за да елиминираме проблемите“.

След това изглежда Ким пита Мун, какво смята за „намеренията на САЩ“. Мун му отговаря, като придружава думите си с широки жестове с ръцете.  

Ким отново повтаря „САЩ“ и „Тръмп“, „ядрени оръжия“.

Един от експертите казал, че не е възможно от такова разстояние да се разпознае точно какво си говорят двамата, но като че ли разговорът се върти около „американските съмнения около обявеното намерение на Северна Корея да затвори ядрения си полигон и да се отгаже от ядрените оръжия“.

Един от експертите обаче е категоричен, че по време на разговора изобщо не е ставало дума за закриване на ядрени полигони.

Мун и Ким разговаряха насаме по-късно още около десет минути на връщане към „Къщата на мира“ за продължаване на преговорите. Там южнокорейският президент подарил на Ким книга и своята визия за развитие на пан-корейска икономическа система – качена на USB памет. 

Представител на „Синята къща“ (Чан Ва Дае), както наричат президентството в Сеул обяснил за Chosun Ilbo, че „президентът обяснил идеята си за трансгранично сътрудничество, което ще може да стане възможно при позитивен развой и конкретни резултати от преговорите между Пхенян и Вашингтон и развитието на междукорейските връзки получи нов импулс“.