Парламентът не одобри Никол Пашинян за премиер | Temaonline.bg

2
304
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Управляващата партия на Армения няма да подкрепи кандидатурата на опозиционния лидер Никол Пашиниан за поста министър-председател – предаде AFP, като се позова на високопоставен член на парламента в Ереван. 

„Ние ще гласуваме против кандидатурата на Никол Пашинян“, увери председателят на парламентарната фракция на управляващата Републиканска партия Ваграм Багдасарян.

Политически хаос и протести в Армения, след като парламентът отхвърли кандидатурата на единствения кандидат за премиер – опозиционния лидер Никол Пашинян. 

За него гласуваха 45 законодатели. За избирането му трябваше да се съберат 53 гласа. Скандиращи „Пашинян е премиер!“, привържениците на опозиционния лидер се събраха на централния площад, където наблюдаваха на живо парламентарната сесия на гигантски екран. Следващото гласуване трябва да се състои на 8 май.

След решението на депутатите Пашинян прикани привържениците си да излязат на улицата и призова за обща стачка днес, която да блокира пътища, железопътни линии и летища.

Пашинян призова днес (2 май) опозиционните сили да блокират всички пътища в страната, включително летищата. Той определи 8:00 ч. сутринта (7:00 ч. бълг. вр.) за начален час на блокадата. „Републиканската партия (бел. ред. – управляващите) е мъртва. Несъществуващата власт трябва да признае победата и да избере кандидата на народа за премиер“, добави той.

Най-малко 20 хиляди привърженици на Пашинян са в центъра на арменската столица Ереван. Протести се надигат и във втория по големина град Гюмри. Там пред сградата на кметството се е събрала огромна тълпа протестиращи, които обявиха седяща стачка – инхормира ТВ-канал Gala. 
 

Протестиращите настояват кметът Самвел Баласанян да се присъедини към протеста. Съобщава се още, че демонстрантите са блокирали още сградата на администрацията на Ширакска област и на данъчната инспекция. Блокиран е и  пътя  Гюмри  – Бавра.

По-рано Пашинян заяви на извънредно заседание на парламента, че ако бъде избран, ще започне преговори с ЕС за премахване на визите. 

 „Ние ще задълбочим отношенията си с ЕС и ще направим всичко да бъдат премахнати визовите изисквания. Надяваме се да започнем преговорите в близко бъдеще“, допълни кандидат-премиерът.
 

Ръководителят на Републиканската партия Варгам Багдасаиян пък заяви, че ще гласува против Пашинян.

През последните две седмици столицата Ереван е разтърсвана от масови протести срещу премиера и бивш президент Серж Саркисян, който зае поста след промени в държавното управление, отслабили президентската власт и засили тази на премиера.

Той обаче бе принуден да подаде оставка под натиска на общественото недоволство, тъй като хората го обвиниха, че узурпира властта.

Припомняме, че протестите в Армения започнаха на 13 април. Опозицията се противопостави на избора на Серж Саркисян, бивш президент, за министър-председателския пост, като го обвини в неефективно управление и влошаване на икономическата ситуация в страната.