Полезните качества на нашата здравословна приятелка – марулята

1
174
Добави коментар
biomall
biomall

Маруля – да се заздравим след зимата

Марулята спада към растенията от семейство Сложноцветни. Не се знае къде за пръв път се е появил този продукт, но в диворастящ вид може да се срещне на територията на Европа, Азия и Америка. Днес салатата влиза в редицата на най-разпространените зеленчукови култури в света.

Има много видове салати, които се отличават един от друг по размер, цвят и форма. Най-разпространеният вид е салатата маруля с големи кочани.

Как да избираме и съхраняваме марулята?

При изборът на маруля задължително трябва да гледаме външния и вид. Ако листата и са увехнали, пожълтели, покрити с петна или стъблото е потъмняло, салатата е развалена и не си струва да я купуваме. Ако по стъблото има слуз, това също е признак, че продуктът е развален.

Листата може да се поставят в съд с вода, като букет. Така свежестта на салатата ще се запази поне за денонощие. Сложете салатата в найлонова торбичка и я поставете в хладилника в отделението за зеленчуци. Така също ще запазите свежестта на марулята за денонощие. Когато купувате маруля, измийте листата и, подсушете ги, обвийте ги в прозрачно фолио и ги сложете в хладилника.

Полезните свойства на марулята

Полезните свойства на салатата-маруля са съсредоточени в сока и, в който се съдържа особен компонент – алкалоидът лактуцин. Това вещество е натурално успокоително средство. Точно то придава на растението познатата ни горчивина. Свежият сок на листния зеленчук маруля облекчава съществено състоянието на болните от хроничен гастрит. А сокът на маруля като успокояващо средство се използва за пиене, като се смеси с вода, защото в чист вид е много концентриран. На хората, които страдат от безсъние, се препоръчва да си правят горещи вани с отвара от маруля.

Марулята е богата на фолиева киселина, която е много важна за кръвоносната система и общия имунитет на човека. Продуктите с високо съдържание на фолиева киселина, в чието число влиза и марулята, се препоръчват на бременните жени, тъй като този водоразтворим витамин е необходим за вътреутробното развитие на плода.

Освен това ползата на марулята се изразява и в съдържанието на витамини, минерали, хранителни вещества и влакна. Благодарение на наличието на фибри, продуктът засища и пречиства организма от продуктите на разпад. В салатата се съдържа и витамин А, който е необходим за клетъчния обмен, за остротата на зрението и за забавянето на стареенето. В тази овощна култура има и много от витамините Б група, които участват в обмена на въглехидрати и мазнини, възстановяват мускулната тъкан и нормализират дейността на нервната система. Аскорбиновата киселина, която се съдържа в марулята, увеличава защитните функции на организма и участва в повечето важни процеси в тялото. Благодарение на наличието на холин, се нормализира нивото на холестерола в кръвта.

В маруля има и много калий, който влияе положително върху сърдечно-съдовата система. В този продукт има и други минерали – магнезий, фосфор, калций и други. Калоричността на салатата е много ниска, а това значи, че може да се използва в големи количества без да се притеснявате за фигурата си.

Листата на маруля-салатата съдържат силиций, който е необходим за здравето на косата и еластичността на съдовете. Силицият е нужен и на мозъка, който отговаря за координацията на движенията.

Интересното е, че хората с дефицит на силиций се поклащат надясно и никога не се поклащат надясно.

Благодарение на състава си, салата-маруля забавя процесите на стареене, помага на организма по-бързо да се справи с простудите. Сокът от маруля има диуретични свойства, помага при пикочно-полови заболявания. Народната медицина препоръчва използването на маруля при бъбречни болести. Сокът на салатата също се използва и при нервна възбудимост.

Марулята е полезна за хора с безсъние, диабет, туберкулоза, хипертония и затлъстяване. При регулярна употреба тя подобрява работата на храносмилателната система. Благодарение на взаимното действие на калия и натрия, салатата нормализира водно-солевия баланс в организма. Също така продуктът извежда излишната течност, избавя от отоци и нормализира артериалното налягане.

Използването на маруля с козметични цели

Полезният състав на марулята обуславя използването и с козметична цел. Листата притежават успокояващо въздействие, затова могат да се използват смлени като маска за снемане на възпаленията и зачервяванията. При слънчево изгаряне ще помогнат отварите от листата на салатата. Марулята може да се използва и за почистване, овлажняване и повишаване еластичността на кожата. Освен това подобрява и състоянието на загрубялата и суха кожа.

Марулята като лекарство

Марулята се използва в много рецепти в народната медицина. Този зеленчук се използва за лечение на кашлица. Има диуретично и седативно действие. Сокът от марулята се препоръчва да се използва при гастрит, проблеми с черния дроб и други. Тинктурата, приготвена на основата на маруля, помага да се подобри лактацията и да се избавите от цистит.

Освен това, ползата на салатата-маруля е осезаема при хронична умора, нарушения в обмена на веществата, а отварата от този продукт е познато средство в народната медицина срещу безсъние и нервни сривове.

Салатата пречиства меко организма от вредните вещества, понижава нивата на холестерола. Препоръчва се използването на ястия с маруля при чревна ленивост, фибрите и другите компоненти лекуват запек. Регулярната употреба на маруля подобрява апетита и нормализира храносмилателните процеси.

Сокът от маруля, както вече споменахме, съдържа много лактуцин. Най-добре е да се изцеди от свежо растение, а за по-голяма полза се избират най-наситените листа, тъй като те съдържат повече хлорофил. Марулята премахва прекрасно възпаленията. С лечебни цели също се използват и семената на маруля – за по-силна лактация.

Използването на маруля в кулинарията

Марулята е много популярна в кулинарията. Прясната маруля е идеална за салати и мезета. На основата на тази салата се получават вкусни сосове, а също и месни и рибни блюда. Може да се добавя в първите ястия за придаване на вкус и полезност. Листата от маруля могат да послужат и за украсяване на различни блюда. Освен това може да се обработват термично – да се задушават и пекат. Може да се използват вместо зелеви листа за направата на сърми.

В кухнята салатата-маруля се използва най-често в свеж вид. Листата и са прекрасна основа за зелена салата. Тя се прави много лесно, за нея трябват най-достъпните продукти и най-вече маруля. Доматите и краставиците трябва да се нарежат, а салатата е най-добре да се накъса с ръце. Всички съставки се смесват, а за подправянето е напълно достатъчно да се добави лимонов сок и зехтин, защото сама по себе си марулята е достатъчна подправка и ще добави към ястието пикантна горчивина.

Марулята понася добре термичната обработка, а това значи, че може да се използва за приготвянето на зеленчуково рагу, сосове, соте. Разбира се, препоръчва се да се използва в свеж вид, но ако искате може да я задушавате и дори да я запичате. Много добре отива на салатените смеси, например, в съчетание с айсберг. Това е едно много леко и нискокалорично съчетание, което е невероятно полезно за хората, които следят за теглото си. Съдържа минимум калории, а полезните му свойства и витаминният състав са просто незаменими за диетичното хранене.

Марулята има декоративен външен вид, което значи, че може да се използва за украса на сандвичи, печено месо, риба, за оформяне на салати преди поднасянето им на празничната маса. Горчивината на марулята се съчетава добре с различни видове месо, а освен това помага да организма по-лесно да усвои тежката храна.

Тайни при използването на маруля

Има няколко препоръки, които е хубаво да следвате при употребата на маруля:

Препоръчва се купената салата да се използва на същия ден на закупуването;
Листата трябва да се мият с престояла вода, но не дълго, иначе полезните и вещества може да изчезнат;
За да не се влоши външният вид на марулята, е необходимо да се подправя непосредствено преди да се поднесе на масата;
Не изхвърляйте увяхващите листа – може да ги използвате за приготвянето на супи;
Не се препоръчва да охлаждате марулята без да е необходимо, защото ще развалите вкуса и;
Не е добре салатата да се реже с нож, късайте я с ръце – така полезните елементи ще се съхранят напълно в нея.