ЕС забранява на Пеевски участие в държавни поръчки? Да, ама не!

2
149
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Собствениците на медии да не могат да участват в обществени поръчки – тази промяна в законодателството на ЕС ще обсъдят депутатите от  Европейският парламент.

Предлага се държавите в ЕС да се задължат да съобщават за бюджетното финансиране, предоставяно на медийните дружества, както и да се извършва постоянно наблюдение на всяко бюджетно финансиране, отпускано на собственици на медии.

Осъдените или признатите за виновни в извършване на каквото и да било престъпление не следва да бъдат собственици на медии, се допълва в доклада.

Европейският парламент призовава държавите да приемат и приложат правила за собствеността на медиите, така че да се избегне съсредоточаване на собственост, непряката собственост и собствеността, обхващаща различни медии, както и да се осигурят прозрачността, оповестяването и лесният достъп за гражданите до информация за собствеността на медиите, източниците на финансиране и управлението им.

Подчертава се необходимостта от ограничения за обществените служители да бъдат собственици на медии.

Ако тази поправка бъде приета, Делян Пеевски и свързаните с него фирми няма да имат право да участват в обществени поръчки. За да бъдат заобиколени новите разпоредби адвокатите на бизнесмена очевидно са му подшушнали да се освободи на хартия от контрола върху медийната си империя и да потърси „авторитетни съдрружници“.

Преди две седмици стана известна информацията, че Ню имидж България“ придобива 50% от капитала на „Телеграф Медиа“ ЕООД, което издава вестниците „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“, „Меридиан мач“ и великотърновския „Борба“.