Ливърпул е финалист в Шампионската лига!

1
150
Добави коментар

Димитър Дулички
03.05.2018

Ливърпул се класира за своя осми финал в турнира на Шампионската лига след драматичен двубой в Рим срещу местния Рома. „Вълците“ спечелиха мача с 4:2, но с общ резултат от двата двубоя 7:6 „мърсисайдци“ продължават напред към финала на турнира, където ще се изправят срещу отбора на Реал Мадрид, който пък ще защитава трофея си.

Двубоят можеше да се развие и по друг начин, ако Ливърпул бе съумял да запази аванса си на два пъти. Първо Садио Мане се разписа за 0:1, а след това Джорджиньо Вайналдум вкара първия си гол с екипа на Ливърпул в гостуване за 1:2. Домакините обаче показаха зъби и успяха да доведат резултата до 4:2, с голове на Джеймс Милнър (автогол), Един Джеко, Раджа Наинголан (2 попадения, от които второто след изпълнение на дузпа).

Като цяло, Рома имаше превес в срещата. „Вълците“ отправиха общо 24 удара по посока на вратата на Лорис Кариус, но само 6 от тях бяха точни. Ливърпул стреля общо 11 пъти към вратата на „римляните“, от които 5 бяха точни. Владеенето на топката също бе в полза на домакините – 60:40 процента.
Статистика: BBC

Въпреки загубата, футболистите на Ливърпул могат да отидат в Киев с високо вдигнати глави, тъй като по пътя към финала записаха една единствена загуба. Освен това те записаха и нов рекорд в надпреварата – Джеймс Милнър вече има най-много асистенции в рамките на 1 сезон – 9. Трябва да се отбележи и факта, че двата отбора влизат в историята като отборите, които са записали най-много попадения в рамките на двата полуфинала – 13. Ливърпул пък е единственият отбор, който е отбелязал попадения срещу Рома като гост в Шампионската лига през този сезон. Гостите могат да се похвалят и с изравняването на рекорда на Реал Мадрид от най-много голове като гост в Шампионската лига в рамките на 1 сезон – 20. Садио Мане пък изравни рекорд на Хари Кейн и Симоне Индзаги от най-много отбелязани голове в първите 10 участия на играч в турнира – 9. Ливърпул стана третият отбор, който е отбелязал поне 40 попадения в рамките на един сезон (без да се броят квалификационните кръгове). Само Барселона (45) и Реал Мадрид (41) са отбелязали повече, но те са изиграли и повече двубои (Ливърпул 12, Барселона 16, Реал Мадрид 13). И накрая – Роберто Фирмино (10 попадения), Садио Мане (9 попадения) и Мохамед Салах (10 попадения) се превърнаха в най-резултатното трио от един отбор в рамките на 1 кампания в Лигата.

Град Рим пък за пореден път се оказа щастлив за Ливърпул. Именно тук „червените“ спечелиха 2 трофея от турнира за Купата на европейските шампиони – през 1977 г. (срещу Борусия Мьонхенгладбах) и 1984 г (срещу Рома).

Като отчетем по-горните цифри, можем да бъдем горди от представянето на отбора на Юрген Клоп през сезона в Шампионската лига и да бъдем оптимисти за финала в Киев на 26 май. А това класиране – то е за всички фенове и за Шон Кокс, който се бори за живота си.