Доналд Тръмп е номиниран за Нобелова награда за мир :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
173
Добави коментар

Все по-вероятно става американският президент Доналд Тръмп да вземе Нобелова награда за мир. Първо, преди дни южнокорейският президент Мун Дже-ин каза, че Тръмп заслужава такава награда. Сега 18 републикански конгресмени от Камарата на представителите (Долната камара на Конгреса) са номинирали лидера на САЩ за Нобела за мир, пише The Guardian.

В писмо до Нобеловия комитет конгресмените от Републиканската партия, издигнала Тръмп за президент, пишат, че той трябва да получи Нобеловата награда за мир за 2019 г. заради своята дейност да се сложи край на войната между Северна и Южна Корея и да се прекратят ядрените програми на Корейския полуостров.

Правилата за номиниране за Нобелова награда са сравнително неясни. Номинации могат да правят само хора, принадлежащи към няколко социални групи, сред които представители на законодателната властта, университетски преподаватели и вече наградени хора. Други ограничения няма. Досега за 2018 г. има 330 номинации за Нобелова награда в различните категории. Всички те, заедно с нови, ако има такива, ще бъдат обявени през декември. През 2017 г. Нобеловата награда за мир беше дадена на неправителствената организация „Международна кампания за забрана на ядреното оръжие” (ICAN).