Тази година Нобелова награда за литература няма да има

3
359
Добави коментар
Avtora
Avtora

Нобелова награда за литература през 2018 г. няма да бъде връчвана. Това реши на последното си заседание Шведската академия, която връчва приза.

Решението е взето заради спад в общественото доверие след сексуалния скандал, с който напоследък се свързва името на Академията.

Най-големият от основаването на наградата през 1901 г. скандал се разрази заради френския фотограф Жан-Клод Арно. Арно е водеща фигура в културните среди на Швеция и съпруг на поетесата Катарина Фростенсон, която е член на Академията. Миналия ноември той бе обвинен от 18 жени в сексуална злоупотреба.

Впоследствие осем членове на Шведската академия подадоха оставки. Сред тях бяха Фростенсон и Сара Даниус, първата жена в историята на организацията, заемала поста постоянен секретар.

Шведската академия е основана през 1786 г. от крал Густав Трети. Съставът ѝ наброява 18 членове, които се избират пожизнено. Именно те преценяват кой да получи Нобелова награда за литература, чието присъждане започва от 1901 г. След скандала останаха едва 10 членове на академията.

С изключение на шест години, по време на световните войни, е имало само една година, когато наградата не е била присъждана – нито един не се оказал достоен през 1935 г.

Догодина ще бъдат връчени два приза едновременно – за 2018 и 2019 година.