Големи компании въвеждат цветни етикети за по-здравословен избор

1
126
Добави коментар

Най-големите компании в хранително-вкусовата промишленост – Mondelēz International, Nestlé, PepsiCo, The Coca-Cola Company и Unilever потвърдиха плановете си за тестово въвеждане на усъвършенствана система за етикетиране на хранителния състав с цветово кодиране (ENL) в помощ на потребителския избор на по-здравословни храни.

Системата ще стартира в избрани страни от ЕС в непрекъснато сътрудничество с държавите-членки на европейската общност и съответните заинтересовани страни.

Така изглежда новото цетово кодиране на хранителния състав на стоките

Резултатите от тези тестове в реално време ще подпомогнат процеса на ЕС за оценка на възможностите за хармонизирано етикиране в Европа, който беше стартиран на 23 април 2018 г. на съвместно заседание на ЕС за етикиране на хранителния състав върху опаковките.

ENL схемата е доброволна инициатива, отворена за всяка организация, която иска да подпомогне избора на по-здравословни храни чрез предоставяне на опростена, лесна за разбиране и съдържателна информация за хранителния състав на храните и напитките. ENL надгражда вече съществуващата в ЕС монохромна схема на препоръчителен дневен хранителен прием, която е позната на над 500 млн. потребители, като добавя цветове към стойностите, които отразяват хранителното съдържание на действително консумирана порция. 

Предлаганият универсален етикет ще предоставя на потребителите точна информация какво се съдържа в действително консумираната от тях порция храна. В отсъствието на общоевроейска дефиниция за размер на порция, ENL компаниите потърсиха научна експертиза за разработването на надеждна методология за определянето на референтен размер на порция за храни и напитки в ЕС. ENL схемата е разработена така, че да надгради това, което вече се използва от потребителите, да е в съответствие със законодателството на ЕС и да бъде приложима в целия ЕС.

ENL схемата беше разработена през 2017 година, като през този период участващите компании се консултираха с научни експерти и специалисти по храненето, сътрудничиха си със страни-членки, неправителствени организации и други заинтересовани страни от обществеността, за да предоставят обективна обратна връзка. Най-важният критерий обаче за разработването на ENL са били потребителските възприятия. Доказано е, че цветните етикети имат потенциала да увеличат броя на хората, правещи здравословен избор с 18%, което води до 4% намаление на приема на калории.

Наскоро беше проведено проучване за модела ENL, което обхвана 3500 потребителя в 7 страни-членки на ЕС, което доведе до следните заключения:

– 8 от 10 потребителя смятат, че ENL етикетът е лесен за разбиране и им помага да преценят хранителния състав на храни или напитки, като им позволява да направят информиран избор с един поглед.

– Има ясно предпочитание за цветен етикет спрямо монохромнен етикет с препоръчителен дневен прием.

– Европейските потребители като цяло предпочитат етикиране „на порция“ пред етикиране „на 100g“, когато става въпрос за сравнение на съдържание на хранителни вещества на различни продукти, използвайки етикет с цветово кодиране.